Радев: Флотът трябва да отстоява морския ни суверенитет и самочувствието ни на морска нация

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/radev-flotat-tryabva-da-otstoyava-morskiya-ni-suverenitet-i-samochuvstvieto-ni-na-morska-naciya/22009 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Флотът трябва да отстоява морския ни суверенитет и самочувствието ни на морска нация

Военният ни флот трябва да отстоява нашия морски суверенитет, нашите интереси, традициите и самочувствието ни на морска нация. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, предаде радио „Фокус" - Варна.

Държавният глава прие строя на почетния караул, след което се проведе тържествена церемония по награждаването на випускниците от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров".

„За мен е удоволствие да ви поздравя по случай тържествения акт по присвояването на първо офицерско звание на випускниците от „Випуск 2018″ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров". С годините морската Алма матер се утвърди като авторитетен център за подготовка на офицерски кадри за Военноморските сили и кадри за гражданското корабоплаване и морската индустрия. Днес най-старото техническо учебно заведение в България може да се гордее със своите богати академични традиции и високи постижения, резултат от висок професионализъм и компетентност, от упоритост и всеотдайност на ръководството и преподавателите на Висшето военноморско училище. Използвам случая да изразя своето уважение към личния състав на училището за енергията, ентусиазма, с които са приели тази важна родолюбива мисия - да изграждат и възпитават достойни българи, истински лидери и професионалисти, да усъвършенстват непрекъснато формите и методите на обучение и материалната база, издигайки ги до водещите световни стандарти, да пазят и развиват нашите морски традиции и дух", заяви в словото си държавният глава. Румен Радев се обърна и към випускниците. „Убеден съм, че днешния ден сте го чакали с огромно нетърпение и вълнение. Бъдещите нови успехи и победи са пред вас, ще имате и много бурни дни, и предизвикателства, в които романтиката във вашата красива професия ще отстъпва на заден план", посочи Румен Радев.Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси, посочи президентът.

Радев се обърна към курсантите и им каза, че трябва да решават задача в сложна обстановка, със стара техника, в условията на остър дефицит на материални ресурси. „На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България. Честит празник и на добър час!", каза още държавният глава Румен Радев.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание военнослужещи от Военноморските сили представят елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки", откъдето наблюдава демонстрациите.

Радев: Флотът трябва да отстоява морския ни суверенитет и самочувствието ни на морска нация

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.