Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/radulov-atakata-v-barselona-e-tragichna-no-ne-neochakvana/24630 SvobodnoSlovo.eu
Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана

„Терористичната атака в Барселона е трагична, но не е неочаквана", смята експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. „В края на февруари миналата година от Европол заявиха, че от анализите им личи, че следващата година ще се характеризира с атентати в големите европейски градове", допълва още Радулов.

По думите му целта на терористите е постигната, тъй като атаката в Барселона получава много голям международен отзвук. „Целта е паниката да е колкото се може по-широка в международен аспект", допълва той.

Според Радулов Европа има сериозен проблем с мерките за сигурност, особено в последните 10-15 години, когато се е смятало, че няма толкова голяма опасност за ражданите на стария континент. „Много години говорим за оръжията и как автомат Калашников е най-произвежданото и опасно оръжие, което съществува и се използва, но терористите напоследък се насочват към общодостъпни средства, към автомобили", допълва Радулов. Той допълва, че закупуването или наемането на автомобил не предизвиква подозрение, което терористите много добре използват в своя полза.

„След всички подобни атентати в Европа установихме, че полицията е недостатъчна на места. Включително и в Лондон. Хората искат повече сигурност", допълва Радулов.

На въпрос дали нашите служби могат да се справят с атентат от този тип у нас, Радулов каза, че трябва да се надяваме. „Публичният образ на службите е доста опорочен", смята той и даде пример с последния скандал, при който мъж беше разпитван от ГДБОП заради заплахи срещу премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. „Това значи, че службите не работят по сериозни сигнали и това, което вършат, е показно", допълва Радулов.

Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.