Рашков: Гешев е изпочупил крака да бърза и да образува разследване срещу Асен Василев по сигнал на Георги Самуилов

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rashkov-geshev-e-izpochupil-kraka-da-barza-i-da-obrazuva-razsledvane-sreshtu-asen-vasilev-po-signal-na-georgi-samuilov/4168 SvobodnoSlovo.eu
Рашков: Гешев е изпочупил крака да бърза и да образува разследване срещу Асен Василев по сигнал на Георги Самуилов

Главният прокурор Иван Гешев си е изпочупил краката да бърза, за да образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера Асен Василев. То е започнало по сигнал на собственика на “Инса Ойл” Георги Самуилов от 15-ти. Още същият ден специализираната прокуратурата се е задействала.

Това каза пред журналисти шефът на МВР Бойко Рашков. В интервю за БТВ Василев каза:  "За бензина стана ясно - "Инса ойл" и "Сакса" са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това".

Като сравнение за това как в едни случаи държавното обвинение действа бързо, а друг път бавно, Рашков уточни: Материалите за 555 млн. лева са дадени на прокуратурата преди месеци. Но те потъват. Нека Маджарова / бел. ред. шеф на специализираната прокуратура/ да каже дали трябва да минат 55 години, за да се произнесе по това производство.

Рашков демонстративно напусна вътрешната комисия, след като гербаджийката Десислава Атанасова започна да разтяга локуми относно предложенията на МВР за промени в законите, които ще доведат ускоряване на наказателния процес .

Отзовах се на поканата на парламентарната  комисия да кажем нашите предложени във връзка с промените в закона. Ние не сме подготвени нито от  вчера, нито от  днес.

По-голямата част от предложенията се възприемат. Изопъчава се факта, че сме съгласували предложенията ни със съдии, юристи с опит и адвокати, за да сондираме мнения.

Основните промени се отнасят до поставяне на началото на наказателния процес. Сега само прокурор образува досъдебно производство. Това поражда забавяне на процеса и неудачи. Тези материали си стоят с месеци в прокуратурата. Спестих - сега ще извадим всички случаи, които отлежават успешно в прокуратурата и по тях няма решение. Първата преписка касае АМ “Хемус”. Там ние не можем да образуваме производство, защото не сме действали по неотложност.  Никой не знае къде са тези материали в СГП.

При такава промяна, разследващият орган трябва да може  да  постави сам началото на процеса, няма да ограничим правомощията на прокуратурата. Ще улесним процеса, да не се разтакават материалите. Моята студентка Десислава започна да чете лекции. Тук няма чуваемост, има рекетьорски групи, които се насочват веднага да ти заглушат гласа.

Забравихме, че оставяме прокурора като посредник между разследващия и съда при исканията за СРС-та. Съдът е този, който да разрешава СРС-та. Ние не предвиждаме в нито една от хипотезите, да елиминираме прокуратурата.

Припомняме материал за Георги Самуилов ТУК!

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.