РАЗСЛЕДВАНЕ: България има залежи на природен газ за 150 г., ето кои саботират добива

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/razsledvane-balgariya-ima-zalezhi-na-priroden-gaz-za-150-g-eto-koi-sabotirat-dobiva/2659 SvobodnoSlovo.eu
РАЗСЛЕДВАНЕ: България има залежи на природен газ за 150 г., ето кои саботират добива

България разполага с огромни залежи от природен газ, които при най-оптимистичния вариант могат да задоволят нуждите на страната за 150 години напред, съобщават енергийни експерти.

Проучването и разработването на тези находища обаче е блокирано по политически причини, а всеки специалист, дръзнал да говори за собствения ни газов потен¬циал, бива заклеймен като„лобист“ и „враг на българската природа“. Парадоксалното е, че тези атаки идват именно от лобистки кръгове, които дори не крият кремълските си зависимости.

Остава отворен въпросът дали предишните управляващи са се отказали от тези проучвания заради чужди интереси. Кабинетът „Петков“ пък свенливо избягва въпроса, очевидно страхувайки се от екопротести.

„България има големи залежи от природен газ, което плаши монополиста „Газпром“. „Има задълбочен анализ на голяма американска компания за залежите на газ в България. Според оптимистичните прогнози има залежи, които покриват нуждите на страната за 150 години. Този геоложки доклад е укриван от 2011 година“, предупреждава от месеци насам председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Залежите са в Северозападна България, в района на врачанското село Чирен и в т.нар. Етрополска формация.

Перспективен за проучване остава и блок „Хан Аспарух“ в Черно море. В най-скоро време например Румъния ще започне да добива газ от морето, след като президентът Клаус Йоханис подписа указ за това. Това обнадеждава експертите, че и в българската акватория и изключителна икономическа зона в Черно море също има залежи.

България има няколко доказани находища, сред които Етрополската формация, за която е отказан лиценз за експлоатация. В изоставеното находище „Деветаки“ пък има доказани около 1 млрд. кубически метра газ, а то има потенциал и за изграждане на ново газохранилище, смята енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според председателя на Българска асоциация „Природен газ“ Светослав Иванов няма логика в съседна Румъния да има големи залежи, а у нас да няма. Преди десетина година се заговори за голям потенциал за шистов газ и в Добруджа.

Тогавашните управляващи обаче се отказаха под натиск от екологични организации и протести на хората от региона. Кметове от района обаче признаха, че на обществените обсъждания са идвали странни субекти – яки, небръснати мъжаги с военни униформи и руски знамена, които нагнетявали атмосферата.

narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.