С Ъ Д Б О В Е Н   И З Б О Р

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/s-a-d-b-o-v-e-n-i-z-b-o-r/137126 SvobodnoSlovo.eu
С Ъ Д Б О В Е Н   И З Б О Р

Господи, смири мислите ни, а подигни сърцата ни, които често са по-умни от най-високия ум и знаят към кого да се склонят. Очисти ги, за да чуем небесния глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Него е Моето благоволение". Макар да отеква като иерихонска тръба в молитвеното пространство на вековете още от мига, когато е посочил Този, Когото да следваме, сега напрягаме слух да доловим божествената воля и в днешния избор на патриарх. Избор съдбовен. Но не с уши ще чуем небесен глас, а в дълбочината на сърцата си, ако не са претоварени с интереси, многогрижие и страсти, че и с външно влияние - тогава ясно ще се открои Божият избор в акустиката на Божиите слова "Сърцето си Ми дай, сине!" Да се молим за чистите, акустични сърца на избирателите на събора, които не просто по своята човешка съвест, а с отговорна съборна църковна съвест, не ще заглушат гласа Божи.

"Трябва да се покоряваме повече на Бога, нежели на човеци", говори Апостолът. /Деян.5:29/

Наложително е да си спомним и спазим тази заръка днес. Понеже не избираме селски кмет или служебен премиер и дори редовен. Няма по-значима фигура в живота на един народ от тази на неговия патриарх, с пряко и молитвено участие в съдбините му за години напред.

Затова да замлъкнат всички разисквачи, всички, самотитулуващи се богослови и умни политически глави, които се упражняват да прокарват Божественото през призмата на кесаревото и кесаревото да пробутват за Божие.

Там, където е налице братска любов между поместни православни църкви, те съзират престъпна русофилия, предлагайки неприкрито на нейно място своето вродено русофобство, но Бог ни е дал Заповед за любов, не за омраза.

Там, където се излива молитва за мир и за упокой на душите на загиналите в Украйна, на тях им се причува молитва в подкрепа на войната. Но казано е, "Блажени миротворците, а не военолюбците и няма православен епископ, който да проповядва друго.

А който пази свято православните догмати и канони бива набеждаван като чужд агент - от тези, които отдавна са отстъпили от тях и по-вероятно, никога не са и ги спазвали.

Медиите търсеха консенсусната фигура, която да обедини разединения Синод. Сякаш Този Обединител не е Самият Христос, Който е Глава на Църквата и всички сме едно в Христа, така че няма и не може да има друг обединител. Та Синодът ли не знае това, който трябва да обедини народа?

Отдалече почнаха да ровят не просто досиетата, ами костите на починали архиереи разровиха без срам. Наближавайки датата за избор на тримата достоизбираеми кандидати, отново бяха лансирани клеветите срещу митрополит Гавриил за злоупотреба с църковни средства, наложи се от Ловчанска митрополия с документи да оборят обвиненията, съшити с бели конци.

А в самото навечерие на патриаршеския избор не друг, а "Християнство бг" се нахвърли с всичките си сили срещу - митрополит Даниил, известен със своята праволинейност и ревност, продължител на най-добрите традиции на Видинската катедра.

Пристигнал преди шест години в обезлюдения Видински край като в пустош, стъпка по стъпка възвръща духовния живот в него - обновление на храмове и манастири, неделно училище, а от есента редовно начално училище, летни лагери, социална кухня и нещо изключително - основал обител в Масачузетс, по време на своето служение в Америка, кръщавайки в Православие двама местни младежи, станали негови духовни чеда, сега вече иеромонаси.

Няма как да е доказателство за каквото и да било, ако въобще има нещо общо с истината, твърдението на горепосоченото издание, че подкрепата за разколническата ПЦУ в Украйна нараствала, докато за каноничната е намаляла, според посочените проценти, почти два пъти и половина. Нещо съвсем друго говори стечението на богомолния народ в храмовете на каноничната УПЦ, което се вижда с просто око от фотокадрите и записите в Интернет.

Подобни анкети нямат никаква стойност пред лицето на Господа, Който, оставайки дори без Своите ученици, разпнат на кръста, продължава и сам да олицетворява Истината. Ако въпросната медия бе прописала по онова време, щеше навярно да констатира, че Същият не е имал никаква подкрепа сред народа.

А що за аргумент в споменатия материал, /отгоре на всичко и без посочен автор/, е, че съвместното служение на наши висши клирици с Вартоломей и разколници от ПЦУ вече било факт. Е, и? Произтичат ли канонично или поне логично някакви задължения на БПЦ да продължи подобни съслужения? Тоест, да признае разколниците и сама да отпадне от Съборното Православие?

Или по-скоро, след обявеното прекратяване на общение с петимата клирици от страна на Московската патриаршия, да очакваме верижна реакция от други поместни православни църкви? Три църкви отказаха да изпратят свои делегации за интронизацията на новия български патриарх, поради участието на Цариградския Вартоломей. Затова пък, той пристига със своя десетчленна делегация.

Преминавайки всякаква представа за ролята и предназначението на един архиерей, изданието настоява, нота бене!, Видинският митрополит очи в очи с Цариградския да обоснове пред него лично вижданията си за разкола в Украйна и забраната за външна намеса в живота на една автокефална църква! Да не би да му е подопечен? А основанията се съдържат в установените от седемте вселенски събора правила и норми, които ако не са известни на Християнство бг, много добре са известни на Цариградския патриарх!

Не на последно място, изданието изисква отговорност и по политически въпроси и събития, та чак до голодомора в Украйна, когато не само видинският митрополит, но и неговите родители още не са били родени!

И никъде нито дума в родните медии за икуменизма, съвременната ерес на ересите, чийто проводник и радетел е именно Цариградският, така наречен "вселенски" патриарх Вартоломей. Нито дума за това нечувано отстъпление, другото лице на глобализма в религиозен план, което цели да обезличи православната вяра и я смали до всяко едно друго вероизповедание, с които ни се препоръчва да се обединим, а не да пазим светостта на единствено правилната вяра - православната, завещана ни от Христос, Разпнатия и Възкръсналия, преподадена ни от Неговите апостоли и ученици, след тях и до ден днешен, от ръкоположени епископи и свещеници.

И точно Вартоломей ще участва с внушителен сонм асистенти в интронизацията на българския патриарх. С гордост ни се съобщава, че тази чест ще бъде оказана на БПЦ за първи път в нейната история, вместо да се анулира тази основателно смущаваща покана. Понеже тя е отправена от Врачанския митрополит, временен наместник в Синода, но като знаем, че е духовно чедо на приснопаметния Дядо Натанаил, и като знаем кой беше Дядо Натанаил, трудно е да се повярва, че решението е негово.

Възниква основателният въпрос каква благодат ще бъде преподадена в интронизацията на бъдещия патриарх, извършена с участието на отстъпили от азбучните истини на православната вяра иерарси?

Защото във времето на невиждано охладняване и отстъпление от вярата, ни е нужен един нов Евтимий Търновски, който да застане пред народа си и от неговата духовна сила, непоколебимост и твърдост ръката на всеки поробител и погубител да се вкамени.

 

Галина Паскалева

 

13 Коментара

Майна

2 days before

Ако погледнем от символичната страна - 66( числата на сатаната срещу 69 .., Три гласа за победата- Светата Троица.. Три е Божествено число.. Две съдбовни неща засега се случиха- отлагане на Еврозоната и Еврото, Истински Патриарх на БПЦ , чакаме ..третото.. Сигурно Бог не е безразличен към унищожаването на България ( за разлика от повечето българи)

Коментирай

Червената шапчица

2 days before

Сopocоидните гpaнтaджии от кoтилото на Горан Благоев са като удapeни с мокър парцал !!! Не се получи коварният план на пловдивския митрополит Николай, Ролекс Пловдивски да изберат неговото протеже и да се подчиним на американският агент, гръцкия Вартоломей !!!

Коментирай

Телефонният номер на съществото Вяра Тодева е 0888 87 23 23

2 days before

Страхил Ангелов https://kritichno.bg/vox-populi/angelov-beshe-osueteno

Коментирай

Червената шапчица

2 days before

Архимандрит Никанор: Моят патриарх е Вартоломей, напускам църквата! Увиснаха физиономиите на проукраинските лекета... ех, че кеф...

Коментирай

Червената шапчица

2 days before

Никанор, а... Та тоя игумен е евроатлантик. Прав му път на този. Да ходи в Истанбул щом негов патриарх е Вартоломей. Значи има надежда за България! Айде сега и всичкото евроатлантици да хващат пътя за крайна! Защо Константинополският патриарх върши периодични провокации срещу българската църква Последната изява на Вартоломей бе в навечерието на 154-тата годишнина от създаването на Българската екзархия

Коментирай

Бърдоква

1 day before

Ако приемем, че по принцип диалога в църквата е имплицитен и ако трябва да преведа словото на президента Радев-той напсува на майка Истанбулския..Честит съм като православен , че имам съмишленици като вас колеги в този форум. Благодаря ви!

Коментирай

Бърдоква

1 day before

Ако приемем, че по принцип диалога в църквата е имплицитен и ако трябва да преведа словото на президента Радев-той напсува на майка Истанбулския..Честит съм като православен , че имам съмишленици като вас колеги в този форум. Благодаря ви!

Коментирай

друг индианец

1 day before

Абе някой може ли да ме осветли,за какъв х..у..й,вартоломейЧО награди свети толупий,според мен,ни в клин,ни в ръкав,с най-високото християнско отличие???Да не би толупът да е извършил някакво голямо престъпление спрямо затъпелия ни "народ",т.е,спрямо всички нас?И това в деня на избор на Български Патриарх!!!Ако някой знае,моля,да ми(ни) каже!За мен това "отличие", е звучен шамар в суратя ни!

Коментирай

друг индианец

1 day before

Абе някой може ли да ме осветли,за какъв х..у..й,вартоломейЧО награди свети толупий,според мен,ни в клин,ни в ръкав,с най-високото християнско отличие???Да не би толупът да е извършил някакво голямо престъпление спрямо затъпелия ни "народ",т.е,спрямо всички нас?И това в деня на избор на Български Патриарх!!!Ако някой знае,моля,да ми(ни) каже!За мен това "отличие", е звучен шамар в суратя ни!

Коментирай

имегтс

1 day before

Имам въпрос. Не съм наясно с църковните канони, за това питам могатли лица, които не са свешенослужтели а светски лица, като президент, служебен минпред и тути кванти, да влизат в олтара. Отделен въпрос е чий хуй крепи там царигредският ересихиарх. Очевидно протоколната процедура е творение на джендъра, назначен от николайчо Ролекса и непокаялият се Врачански Григорий архимандрит никанор. В този ред на мисли съм любопитен защо е пропуснат Хаитянския Кенеф?

Коментирай

имегтс

1 day before

Имам въпрос. Не съм наясно с църковните канони, за това питам могатли лица, които не са свешенослужтели а светски лица, като президент, служебен минпред и тути кванти, да влизат в олтара. Отделен въпрос е чий хуй крепи там царигредският ересихиарх. Очевидно протоколната процедура е творение на джендъра, назначен от николайчо Ролекса и непокаялият се Врачански Григорий архимандрит никанор. В този ред на мисли съм любопитен защо е пропуснат Хаитянския Кенеф?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.