Сбогом, евтин бензин

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sbogom-evtin-benzin/4764 SvobodnoSlovo.eu
Сбогом, евтин бензин

Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата у нас. Само за три дни бензин и дизел са поскъпнали с 10 стотинки. Най-масовият бензин A-95 се продава средно за 2,62 лв. за литър, а дизелът - за 2,68 лв. В четвъртък, първия ден на военната операция на Русия в Украйна, и двата вида горива се търгуваха за около 2,55 лв. Прогнозите на бранша са бензинът да пробие психологическата граница от 3 лв. за литър съвсем скоро, ако военните действия продължат.

Логично е след края на конфликта трендът да се обърне, но това едва ли ще стане, като се имат предвид други подобни ситуации на пазара у нас. Поскъпването на петрола на световните пазари веднага проличава на бензиноколонките, а обратният процес е твърде бавен и незабележителен. Но това е друга тема.

По-важното за потребителите е, че времето на евтините горива като че ли отминава. Не само заради украинската криза.

След рекордните цени на природния газ и тока, за които няма изгледи скоро да се успокоят, идва ред на бензина, дизела, пропан-бутана и метана. Според подготвяна нова евродиректива от 2023 г. акцизът за всички горива, използвани в транспорта, ще се смята според енергийно съдържание, а не на литър, както е в момента. Само от тази промяна косвеният данък за бензина ще се увеличи с 50 ст., за дизела - с 1,40 лв., за пропан-бутана - от 18 до 40 ст., а за метана, който се използва като моторно гориво - до 76 ст.

Към тези стойности трябва да се прибави и екологичната компонента, която при 50 евро цена на тон въглеродни емисии ще добави още 55-65 ст. на литър, показват изчисленията на Петролната и газова асоциация. От окончателните сметки излиза, че се очаква увеличение на литър гориво от поне 1,20-1,32 лв. Така новото облагане ще доведе до почти двойното поскъпване на бензин и дизел, ако се сравняват със сегашните им нива. И от 2023 г. литър ще се продава за около 4 лева. Така че - сбогом на евтиния бензин.

автор: Евгени Гаврилов

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.