Ще гледате пак репортажи за Цецо с потури в Жеравна. Велико, а?!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/shte-gledate-pak-reportazhi-za-ceco-s-poturi-v-zheravna-veliko-a/21964 SvobodnoSlovo.eu
Ще гледате пак репортажи за Цецо с потури в Жеравна. Велико, а?!

Сривът на Търговският регистър дори вече не е в новините. Или е на опашката преди спорта и съобщенията за някой известен починал. От четвъртък започнаха, а в петък буквално ни заляха рекламните съобщения, подкрепени с интервюта за фолклорния събор в Жеравна, известен още като „пещимал фест“ или „потури фест“.

Проявата се свързва традиционно с участието на емблематичния интелектуален продукт на ГЕРБ - Цецо. Цецо не пропуска мероприятието в Жеравна. Пред инструктираните предварително камери и микрофони той изрича мъдрости, като един партиен Конфуций. И този път ще научим, че престъпността и катастрофите са намалели, пенсиите са се вдигнали, заплатите са увеличени и други благи вести. Ще ни успокои също, че в Търговския регистър е станала малка повреда и положението е овладяно. Дори другарите от Брюксел са ни поздравили за успеха. Ще каже още Цецо колко мил му е фолклорът, българските традиции и патриотизма като цяло. От пояса му ще стърчат пищов и кама, като на баш войвода. Край него в китни носии ще надничат други политици – да влязат и те в историческите кадри. После ще се хванат на някое хоро, за да не усъмним, че са хора от народа.  А вонята на политика се стеле и доминира дори над пушека от скарите...

Блудкаво, фалшиво и нагласено –  направо „капитан Драйфус“…

Но не Цецо е глупакът. Тия от свинеугоителния медиен комплекс и зяпачите пред телевизорите са. На едните поне им плащат да се гъзнисват край него, но тия пред екрана му правят мурафет безплатно.

Политико-фолклорния бълвоч с етикет „български традиции и гордост“ е перверзия, родееща се с частушките, които Хрушчов пеел и играел по заповед на Сталин по време на гуляи. И там е звучала балалайка, а кръшни съветски девици (с подходящи цици), са изпълнявали песни и пляски.

Не е геройство да навлечеш носия с пропагандна цел. Мерзко е. Още по-тъпанарско е да се накичиш с пищови и саби, когато заешкото ти сърце е готово да се пръсне само при мисълта, че можеш да изпаднеш от каруцата на властта. Организираните и платени хорА са срам, а не патриотичен подтик.

Хорото е колективен народен танц. Думата е гръцка и се отнася за груповите народни танци на Балканите. У нас хора са се играли на селския мегдан, след работния ден. Девойки и момци са се задявали, а по-старите са обръщали по някоя ичкия. Днес селата са обезлюдени или превзети от ромоцигани. Това е. Цецо гледа интереса, а някакви малоумници му пригласят.

Вече дори не е смешно.

Цвета Стоянова

П.П. Тия дни се появил нов прякор за известен политик – Свинокио. И верно, какво ни е направил Пинокио. В репортажите от Жеравна няма да чуете за това.

.

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.