Ще пие ли някой повече минерална вода "Девин"?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/shte-pie-li-nyakoy-poveche-mineralna-voda-devin/114517 SvobodnoSlovo.eu
Ще пие ли някой повече минерална вода "Девин"?

В резултат на замърсяване в Девинска река е измряла почти всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва.

Причина за мъртвата риба е нерегламентирано заустване от Девин ЕАД. Причината е подмяна на помпи, в следствие на което отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин. Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията.

Ръководството на бутилиращата компания "Девин“ ЕАД призна, че е източник на замърсяването, избило рибата в река Девинска.

"Девин“ ЕАД е отговорна компания, която стриктно спазва всички законови изисквания и разпоредби. Провеждат се вътрешни ежегодни мониторингови програми и планове за управление на водите, включително чистота на речното корито и води на р. Девинска, както и отпадните води от дейността на предприятието. От 2021 година в компанията доброволно са въведени най-стриктни изисквания на Алианса за отговорно управление на водите", това гласи официалната позиция на компанията,

Коментар по този случай направи журналистът Иван Бакалов:

"Ще пие ли някой повече минерална вода "Девин“?

След като бутилиращата фабрика е пуснала такава отрова, че три километра по реката има умряла риба – пъстърва, мряна, всичко – възниква въпрос – с какво я произвеждат тая вода?

И защо никоя телевизия не пусна репортаж да покаже отровената река с умрялата риба? Отговорът е прост – защото "Девин“ е голям рекламодател. Дори БНТ, която има ограничения за реклама и е обществена, не показа бедствието.

Съвсем не е дребен въпрос това, дължат ни обяснение – каква е отровата, как се бутилира тази вода?

Аз за себе си трайно ще бойкотирам вода "Девин“, има достатъчно голям избор на води".

https://www.varna24.bg/

1 Коментара

бутилирана вода

преди 8 месеца

А бутилиран въздух, кога?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.