Ще плащаме и такса ''водомер''. Дори да не върти, било по-справедливо

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/shte-plashtame-i-taksa-vodomer-dori-da-ne-varti-bilo-po-spravedlivo/144975 SvobodnoSlovo.eu
Ще плащаме и такса ''водомер''. Дори да не върти, било по-справедливо

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави.

"Идеята е да има една компонента, която е обвързана с имотите. Това дава устойчивост в приходите и според нас е и по-справедливо, тъй като цената на ВиК операторите се формира в следствие на техните разходи", казва той.

Според Иванов така ще бъде по-справедливо разпределението за покриването на разходите за осигуряването на услугата.

"Това не е допълнителна такса, а е различен подход в ценообразуването", обясни инж. Иванов в интервю за БНР.

По думите му това е едно преразпределение на одобрените от регулатора разходи в двете компоненти.

"Хората, които имат 1 имот, ще имат по-ниска цена. А хората, които имат 2 имота, пак ще имат по-ниска цена, но ще плащат за 2 имота и сумарно ще плащат малко повече", даде пример той.

Дали ще има двукомпонентна тарифа или такава, която да е обвързана с употребените количества вода, ВиК операторите няма да станат свръх богати, категоричен бе инж. Иванов. Според него с такава такса те ще могат по-лесно да си събират приходите, а дружествата ще имат малко по-голяма финансова устойчивост. За потребителите пък ще има по-голяма яснота - какви инвестиции къде и как трябва да се правят, добави той.

Проблемът с липсата на вода до някаква степен е в ръцете на ВиК операторите, но имат ефект и климатичните промени, подчерта още специалистът. Той отбеляза, че все още се отчитат много високи загуби на вода по водоснабдителните системи. Според него именно в това е потенциалът за решаване на проблема с безводието.

Пари за инвестиции има по различни линии, въпросът е дали точно се определят приоритетите и дали бързо се инвестира, смята инж. Иван Иванов. По думите му процесът на осъществяване на инвестициите е бавен, така мрежата продължава да старее с по-бързи темпове отколкото се подновява.

Първото, което трябва да направим, е национална програма за намаляване на загубите на вода, категоричен бе той, като обясни: "Тя трябва да пренапише мерките, които трябва да се взимат, и да се подпомагат ВиК-тата методически и експертно".

Достатъчно средства има, но трябва да се усвояват целенасочено и фокусирано, като знаем какъв е планът, категоричен бе Иванов и заяви: "Не можем да очакваме резултати при хаотичен процес".

По думите му предложението евентуално ще влезе в очаквания специализиран закон за водоснабдяването и канализацията. То може и да не бъде прието, каза той и предупреди:

"Но ако продължим по същата схема, не виждам какъв е позитивът - ние затъваме".

https://offnews.bg/

6 Коментара

Воден плъх

1 hour before

Попитали радио Ереван; има ли държава, в която да монтират, срещу заплащане водомер с дистанционно отчитане и да таксуват "на база"? Има, ама не ме питайте и за топлофикация, отговорило радиото.

Коментирай

Олеся Zelle

1 hour before

Ами да вземат да въведат и " Такса въздух", белким задоволим всички щения и мераци на нашите политици- педали

Коментирай

Олеся Zelle

1 hour before

Ами да вземат да въведат и " Такса въздух", белким задоволим всички щения и мераци на нашите политици- педали

Коментирай

В името на печалбата и дивидентите

1 hour before

Цената на водата ще остане същата или ще продължи да се вдига, така че такса водомер ще бъде допълнителен разход за всеки. Какво ще кажете г-н Еди кой си, да накарате фирмите издаващи ни сметки за вода, да започнат да мислят дългосрочно, да вложат пари в подмяна на остарели и течащи водопроводи, а не да търсят бърза допълнителна печалба с едно щракване на пръста. Добре, че имаме водопреносната мрежа от гадния социализъм, която обаче ТРЯБВА да се поддържат, господа капиталисти.

Коментирай

darkaveng

59 minutes before

Докога ще търпим подобни идиоти! Клони няма ли? Анадънму?👹👹👹

Коментирай

Обикновенчовек

16 minutes before

Водата тези "прекрасни хора" - чужди "благодетели" я получават на концесия за 10-15 стотинки за кубически метър, или друго яче казано за 1000 литра. А пък я продават за минимум 3.50 лв, което е поне 3.20 печалба или повече от 3000 процента печалба. Но това явно е малко и трябва да се дере и такса от всеки, който е платил скъпо и прескъпо за достъп до водата - "Национално богатство", още доста и за водомери, с явно изключително ниско качество, че трябва да се сменяват на 10 години. Та този другар дето е озвучил това предложение може би няма да е лошо да си представим как един цял диспенсър за "трапезна"-тоест чешмяна вода продавана с още няколко хиляди процента печалба му се втъква в окончанието на храносмилателния тракт. Белким осъзнае каква идиотия върши.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.