Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев дадени на съд за сделката с ЕВН

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/simeon-dyankov-traycho-traykov-i-ivo-prokopiev-dadeni-na-sad-za-sdelkata-s-evn/24557 SvobodnoSlovo.eu
Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев дадени на съд за сделката с ЕВН

Бившите министри на финансите и енергетиката в кабинета "Борисов 1" – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев са предадени на съд.

Днес Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу шестимата, стана ясно от съобщение на СГС. В него се казва, че делото ще бъде публично разпределено утре.

Симеон Дянков е привлечен като обвиняем за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Самият Прокопиев също беше обвинен за сделката, като отначало от държавното обвинение твърдяха, че бизнесменът умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба. По-късно обаче стана ясно, че Прокопиев е определен като подбудител на престъпното деяние, извършено от Дянков.

Обвинение за приватизацията на ЕВН получи и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според прокуратурата неговото престъпление е умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев бе обвинен още през май 2016 година, обвинение имат и Любомир Евстатиев, и Петър Василев.

Резултат с изображение за Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

http://legalworld.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.