Спрете да превръщате София в посмешище!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sprete-da-prevrashtate-sofiya-v-posmeshishte/123015 SvobodnoSlovo.eu
Спрете да превръщате София в посмешище!

❗Цялата бутафория със златните тараби от Алиекспрес и пр., поръчана от Столичната община под ръководството на Терзиев и Бонев, била дело на някаква фондация "Колективът" - естествено, любимци на една специфична ляво-либерална общественост и нейните медии. Днес, след масираната реакция на свободното гражданско общество, те публикуваха едно доста нахално празнословие в страницата си във Фб (линк - в коментарите). Поантата, разбира се е, че те не са виновни, а ние не сме ги разбирали как те искали да направят града ни арт & хай. Ето какво им написах: 👇

Интелектуалният провинциализъм и тягостната арогантност, която лъха от претенцията, че сте щели били да накарате Патриаршеската катедрала на България да "светне" и да я "популяризирате" (сякаш става дума за лунапарк) с някакъв пластмасов кич, не се нуждае от специален коментар. Естетическата тиня, която представлява предлаганата в "Алиекспрес" пластмасова бутафория (вж. скрийншот от обявата) - златистите тараби, претенциозно наречени "арка", няма място на едно от най-знаковите пространства не само на Столичната община, но и на българската нация - пл. "Св. Александър Невски". Това не ви е мегдан или градско стъргало. На този площад символиката на държавността, нацията и саможертвата - Паметникът на Незнайния войн и вечният огън пред него се преплита с основни репери на християнската цивилизация по нашите земи - древният храм "Св. София - Премъдрост Божия" (свързан и с наименованието на града), Патриаршеската катедрала и Синодалната палата, където заседава Светият Синод на Българската православна църква.

Там е и паметникът на "патриарха на българската литература" Иван Вазов. И така нататък. Неслучайно никой не е дръзвал през годините да превръща по никакъв повод това пространство в подобна пейзанско-парвенюшка бутафория. Разбира се, цялата вина за тази естетическа катастрофа принадлежи на управляващите василтерзиевци, борисбоневци и тути-кванти. Вие, като изпълнители, просто толкова можете. Спрете да превръщате София в посмешище! Спрете да се гаврите с християнството и националното достойнство! Правете си ковьорчета у дома и из селищните системи, от които сте довтасали, ако там има кой да ви го позволи. Не тук. Не в нашия Град! Цялата ви работа е римейк на онзи "спектакъл” в BG посолството за "кралицата" в "Мисия "Лондон".

P.S. Дано поне с бъчвите и дървените павилиони с цвърчаща наденица и греяно вино, разположени до Паметника на Незнания войн, да нямате нищо общо.

Борислав Цеков

3 Коментара

DARNOVAL

7 months before

Още ми е чудно, толкова ли прости са софиянци

Коментирай

BELANDIN

7 months before

Още ми е чудно как тези две ЛАЙНА намериха политически израз в желанието на софиянци да победи "дясното"...на ви сега, чудете се, първо на себе си и после на изродливите им идеи.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.