Стефан Янев за Кирил Петков: Има дълбоко неразбиране кой е националният интерес и как той да бъде защитен

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/stefan-yanev-za-kiril-petkov-ima-dalboko-nerazbirane-koy-e-nacionalniyat-interes-i-kak-toy-da-bade-zashtiten/4581 SvobodnoSlovo.eu
Стефан Янев за Кирил Петков: Има дълбоко неразбиране кой е националният интерес и как той да бъде защитен

Не е сериозно да искаш оставката на министър за една дума, бившият ръководител на министерството на отбраната Стефан Янев в "Лице в лице".

Според него премиерът Кирил Петков не познава институционалната среда, защото той не може да го освободи еднолично това прави парламентът. Янев заяви, че е искал да види точно с какви аргументи ще бъде приета неговата оставка в Народното събрание. "Не бих казал, че е имало конфликт с премиера, но има дълбоко неразбиране кой е националният интерес и как той да бъде защитен", каза Янев. Ще участвам в партия само с подходящите хора без воджизъм, каза бившият военен министър.

"Не се чувствам виновен, че съм свършил нещо нередно. Българският народ видя какво се случи. Разбрах за освобождаването си от съобщение. Заради една дума да искаш оставка на министър е... Това, което аз знам, е, че освобождаването ми е свързано с това какъв е националният интерес. Имаме различни виждания с премиера. И това бе с натрупване. Имал съм много разговори. На колегите министри съм обяснявал, че МО повтаря структурата на МС. Когато те правят промени, това е свързано и с МО. В МО има образование, здравеопазване, строителство и т.н.", добави Янев.

"Има вече внушения в медийното пространство с въпроса дали ще правя партия. В нашия дневен ред като че ли на мода е вождизмът.  Моето скромно разбиране е, че партия се прави от хора. Когато едни хора търсят политическо представителство и единомислие в тяхната визия за държавата, те се събират и правят партия. Ако успея да намеря такива хора, за да се включат в този процес, може би бих участвал в такава партия.Но нека не говорим с "аз", а да говорим за "ние". Казал съм публично, че като му дойде времето, този въпрос ще бъде изяснен. Не отказвам да лидирам партия. А лидера го избира самата партия. Тези хора преди всичко трябва да обичат България, да бъдат българофили - една от разделителните линии в обществото е на "фили" и "фоби".

Това каза някогашният служебен премиер и вече бивш военен министър Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Имаме мълчаливо мнозинство, което не е представено в политическия живот, по-скоро в парламента, във властта т.е. талантите в тази голяма част от спектъра, непредставените, те са интересните", допълни Янев. И обясни представата си за партия: "Всичко зависи от "ние", не от "аз". Нека да бъде пробългарска, първо да види какъв е дневният ред, какви са националните интереси, от какво се нуждае този народ., от какъв тип защита. Като че ли забравяме основната криза - демографската, за нея се говори от доста отдавни и не правим почти нищо".

"Премиерът Петков направи грешка - той не може да ме уволни, аз бях освободен от Народното събрание. Нека поработи по речника си. Исках да чуя дебата в пленарната зала", настоя Янев. Той разбрал, че ще бъде уволнен миналия уикенд с текстово съобщение на Петков. "Заради една дума да искаш оставката на министър не е сериозно", поясни той.

С днешна дата той смята случващото се в Украйна за война, стана ясно от думите му. "Няма как, когато умират хора, когато има хуманитарна катастрофа, когато се разрушава инфраструктура да търсим другите начини за изразяване", заяви Янев.

Източници: "24 часа", бТВ, dnes.dir.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.