Теодор Славев: Има заплаха контролът върху защитата на личните данни да е зависим от изпълнителната власт

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/teodor-slavev-ima-zaplaha-kontrolat-varhu-zashtitata-na-lichnite-danni-da-e-zavisim-ot-izpalnitelnata-vlast/19746 SvobodnoSlovo.eu
Теодор Славев: Има заплаха контролът върху защитата на личните данни да е зависим от изпълнителната власт

Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи коментира пред БНР предлаганото от Института извънредно свикване на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

“Въпреки, че има решение на Конституционния съд, което казва, че мандатите на публичните институции са белег и стълб на демократичността и е недопустимо те да бъдат нерегламентирано нарушавани, т.е. без основание да се прекратява мандат на независим регулатор, в случая за Комисията за защита на личните данни, но така и те да се оставят извън мандат да упражняват правомощия“, коментира Славев в интервю за предаването “12+3“ изтичащия мандат на КЗЛД (Комисията за защита на личните данни).

"В този случай ние смятаме, че съществува действителна заплаха контролът върху защитата на личните данни да е зависим от изпълнителната власт", посочи още той и допълни:

“И тук е проблемът, защото КЗЛД, прилагайки закона, трябва да следи да няма нарушение с нашите лични данни, включително и от страна на държавата и институциите. ...  Хората, които са на работа в момента, зависят от решението на Бойко Борисов дали ще обяви нов състав".

“Разшириха страшно много правомощията на Комисията за защита на личните данни, самите те бяха в основата на такова широко тълкуване на правомощия, които трябва да има един регулатор, стъпвайки върху промени в европейското право“, коментира Славев и добави:

"В случая промените, които приеха в началото на тази година в законите, дават право на Комисията да влиза в медии, да проверява компютри, включително да налага и санкции, ако определена медия е нарушила неприкосновеността на личния живот".

Според него органът, който трябва да следи мандатите, не го прави последователно, защото:

“В случай процедурата е двуфазова, именно номинациите се правят от Министерски съвет, но изслушването и изборът е от страна на Народното събрание. Тъй като Народното събрание в една парламентарна република контролира правителството, ние призовахме ръководството на Народното събрание да подемат инициатива и да кажат на правителството да спазва закона, а не да го нарушава“.

В предаването “Преди всички“ по програма "Хоризонт" утре (24 април) може да чуете правосъдния министър Данаил Кирилов за процедурите, свързани с възможностите за разследване на "тримата големи" в съдебната система.

Резултат с изображение за Теодор Славев

http://bnr.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.