Тошко Йорданов: Логично е да получим критики предвид заявките в началото

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/toshko-yordanov-logichno-e-da-poluchim-kritiki-predvid-zayavkite-v-nachaloto/5182 SvobodnoSlovo.eu
Тошко Йорданов: Логично е да получим критики предвид заявките в началото

"Аз също мисля, че увеличението в бюджета за култура е малко, въпреки че ние сме част от управляващата коалиция". Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН и председател на Комисията по култура и медии:

"Логично е да получим критики, особено предвид заявките, които направихме в началото на коалиционните преговори. Уверението, което имаме, е, че когато се предвижда актуализация на бюджета в средата на годината, ще бъде увеличен бюджетът на сектор "Култура“, тоест там да се получи още едно увеличение. Няма смисъл да лъжем хората. В момента има пари, колкото има. Своеобразно на тези пари има направени определени разпределения. Между двете четения на бюджета, ще се опитаме да оптимизираме някои разходи и да ги пренасочим от едно място на друго, защото някои сектори и някои институти не са добре финансирани".

Хората от БАН са си прави да искат по-голямо финансиране за наука, то не е логично да се отделят толкова малко пари за наука", заяви Йорданов:

"Ние вече лобираме в полза на БАН. Професор Андрей Чорбанов, който работи в БАН, е точно от другата страна на барикадата и той активно лобира в тази посока. Знам, че е водил разговори с председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, знам, че там се работи по решение още сега. Не искам да се изказвам неподготвен в сфера, която не е моята, но знам, че активно се работи в тази посока и се надявам да не се стигне до протести".

Председателят на Комисията по култура и медии коментира и изказването на Христо Иванов, че има усещането, че ще има предсрочни избори:

"Господин Христо Иванов не се слави като добра врачка, както се изрази веднъж на едно участие министърът на спорта, така че е добре човек да не се доверява на неговите усещания. Да не се връщам на това какви усещания имаше той в предния парламент, които се оказаха доста необосновани, да не употребя някоя по-силна дума, че сме коалиционни партньори, така че не е хубаво да се вярва на усещанията на господин Христо Иванов. Напротив - коалицията работи доста добре".

"Замисляме реформи в СЕМ и в момента ги обсъждаме с коалиционните партньори, юристите работят, така че когато сме готови, ще кажем", обясни председателят на Комисията по култура и медии:

"Моето лично мнение е, че няма нужда от Съвета за електронни медии, но трябва да видим чисто законово как стоят нещата, най-малкото трябва да бъде реформиран. В момента той работи повече като политическа бухалка, отколкото като регулаторен орган"

fakti.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.