Тръгва голямата кражба на Летище София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tragva-golyamata-krazhba-na-letishte-sofiya/22499 SvobodnoSlovo.eu
Тръгва голямата кражба на Летище София

Нобел за математика на решилия следното уравнение: как Летище София печели 19,8 млн.лв. през 2008 г. при 3 милиона пътници и губи 13,3 млн. лв. при 6 милиона сега?! Немаловажен факт е, че базата и персоналът са същите, докато таксите – основният приход, даже са увеличени при удвоения трафик. А в България корупция няма!

На този фон тихомълком тръгва процедурата за новата концесия на Летище София, както депутат извън ГЕРБ и БСП информира 19 минути. Тя трябваше да е приключила още при Борисов 1 и особено при Борисов 2, но споменатите правителства приключиха преди нея. Да видим Борисов 3.

Официалното обяснение за последното забавяне е конкурсът за Летище Белград, като се забравя, че миналата година нашето Министерство на транспорта се занимаваше и с Летище Пловдив, което бе дадено...

Но Белград е интересен пример. Летище, което обработва милион пътници или 16% по-малък поток от София, извоюва цена 501 млн. евро или 1 млрд.лева и гарантирани инвестиции от 732 млн.евро или близо 1,5 млрд.лв. Инвеститорът е първокласен – френският специализиран в бранша гигант Винси. Общият ефект е 2,5 млрд.лв.

Въпреки, че 2 поредни години е аерогарата с най-голям ръст в цяла Европа, Летище София непрекъснато намалява летвата за своята концесия и тя падна до 550 млн.лв. плюс обещание за инвестиции от нищожните за подобен обект 306 млн. лв. Общият ефект е 856 млн.лв. 3 ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТОВА, КОЕТО СЪРБИТЕ ВЕЧЕ ВЗЕХА ПРЕДИ КОЛЕДА ЗА СВОЕТО ЗНАЧИТЕЛНО ПО-СКРОМНО ЛЕТИЩЕ.

В България няма корупция!

Темата е важна и заради факта, че летището в столицата на председателството на ЕС е обект номер 1 на националната ни сигурност, както и част от европейската, ала се очертава то да бъде взето от Турция.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.