В Борисовия лес

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/v-borisoviya-les/23981 SvobodnoSlovo.eu
В Борисовия лес

Управлението, стопанисването и развитието на Борисовата градина е дългогодишна сага с множество разклонения в сюжета, с противопоставящи се герои и неясен край. Периодично скандали разтърсват общественото пространство - или заради убийство на някоя от алеите, извършено от човек или от паднало дърво, заради съмнителна сеч, липса на осветление или неподдържане на зелените площи.

Вместо в символ на София, място на отмора и глътка въздух за хиляди, паркът все по-често се асоциира със скандали, недоволство и неразбирателство между стопанина му в лицето на Столичната община, природозащитниците и обикновените граждани.

Поредният повод за брожение този път е свързан с така наречената инвентаризация на градината и съпътстващите я опити за обезпечаване на някаква сигурност за разхождащите се из горите на парка чрез сеч на опасни дървета.

Седмици наред престрелките в медиите между представители на столичната администрация и различни организации, заставащи зад позицията, че вече има или предстои масова сеч на здрави дървета, потвърждават отново тезата, че гниенето не е само растително, но и управленско. Висшестоящите на ул. "Московска" 33 не намират начини да се справят с поддържането на реда и сред хората, и сред дърветата в Борисовата градина. Затова има пълно недоверие у цялото столично общество. То вече не вярва, че в десетките декари парково пространство е възможно да става нещо положително. Не вярва, че никой не иска да строи и унищожава, че стопаните ще се погрижат мястото да остане зеленият дроб на София.

Хората непрекъснато слушат и четат за злокобни намерения за поголовна сеч, тайнствени маркировки на здрави и болни дръвчета, за гибелни ламтежи на строителни инвеститори. А какво става действително в Борисовия лес, май не знаят дори в общината. Или знаят, но нехаят.

Деси Велева

Свързано изображение

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.