Валентин Георгиев: А магарето да не яде

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/valentin-georgiev-a-magareto-da-ne-yade/23776 SvobodnoSlovo.eu
Валентин Георгиев: А магарето да не яде

Българите плащат все по-малко за храна и все повече за данъци и осигуровки, отчели от Института за пазарна икономика в поредния анализ за доходите и разходите на домакинствата у нас. От който факт премъдрите експерти на Сороското НПО правят безсрамен извод: данните показвали, че... стандартът на живот на българските домакинства продължавал да се подобрява, като това важи за абсолютно всички подоходни групи. Е, няма що! Ядеш по-малко и работиш повече, заради което, разбира се, плащаш чинно данъците си. То и магарето носело колкото го натовариш. Дори се научило да не яде, пък после знаем какво станало. А едни други "магарета" запънали краката и отказали да теглят каруците. Без значение дали ги бият или ги хранят. Затова и тръгнали в друга посока - я към ГКПП-та, я към Терминал 2. Има-няма, казват, да са към 2,5 милиона. И целият този поток - заради подобряващия се стандарт и все по-задоволените потребности.

Не знам какъв циник трябва да си, за да не кажеш на глас най-елементарната истина, която се набива на очи от иначе безспорния факт. Защото и без ИПИ хората го изпитват на гърба си - те просто се лишават и пестят от мизерните си средства за храна, за да се опитат да вържат двата края за другото - било за данъци, било за всевъзможните сметки и такси, които постоянно растат. Какво вдигане на стандарта, какви 5 лева?! А да не говорим, че поскъпването на живота продължава всекидневно - увеличение на цените има при всички храни и услуги, дори без някаква икономическа обосновка или логична причина. Няма човек, който да не го усеща по все по-отъняващия си джоб. Но... инфлация нямало, припяват и от НСИ.

Колко ловко обаче въпросните "експерти" избягват темата за галопиращите цени. И посочват като единствено негативна тенденция растящото данъчно и осигурително бреме. Този рев също ни е познат - работодателите ни проглушиха ушите как загивали от вдигането на минималната заплата и от непосилните осигуровки, с които се товарели. Да обслужваш тях и властта по този дърварски начин обаче не те прави по-голям специалист, а още по-малкото обективен. Нагласените графики и диаграми може да впечатляват с наукообразието си, но не греят никого. Защото не казват цялата истина.

А и проблемът не е в размера на данъците, важното е как се харчат от държавата. Когато се пръскат милиарди за нерентабилни проекти, когато стотици милиони се прибират от "наши" фирми за кухи или неефективни дейности, тогава не може да искаш българинът да гледа положително на данъците като ефективен метод за социално обогатяване. Обогатяване има, само че е за конкретни лица. Затова и другият извод звучи повече от цинично - че тази тенденция била в "унисон с процеса на догонване на по-развитите европейски страни". Да, на Запад данъците са високи, но и доходите са в пъти по-високи. А гладни данъкоплатци и работещи бедни - това само у нас го има

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.