Валентин Вацев: Отгоре е най-гнилата част на елита

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/valentin-vacev-otgore-e-nay-gnilata-chast-na-elita/20346 SvobodnoSlovo.eu
Валентин Вацев: Отгоре е най-гнилата част на елита

Медиите са продължение на живота и ако животът е пошъл и дребнав, медиите не могат да бъдат искрящи от творческо вдъхновение. Чувствам се като член на амазонско племе, което живее изолирано от големия свят, така анализаторът Валентин Вацев коментира политическите скандали у нас в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" на БНР.

"България е заден двор на световната култура и е нормално първо да научаваме последните "открития" на хранениците на "Америка за България", допълни Вацев. Според него историята с отравянето на бизнесмена Гебрев и свързването ѝ със случая "Скрипал" е изпълнение на служебна поръчка от страна на българските журналисти.

"Издигам глас в защита на душевното състояние на г-н Цветанов. Откакто се върна от молитвената си закуска, започна да ме изненадва и да ме безпокои. Откакто този православен християнин беше на съслужение с евангелисти и баптисти, е в една постмодерна фаза на изказа с ключови думи - "Новичок", агенти, ГРУ и т.н.

Ако се опитаме да направим анализ по ключови думи, той е убеден, че ние не бива да влизаме в историята с "Турски поток". Още не е казал защо, но аз ще допусна, че остава физическа, интелектуална и културна пустош от двете страни на тръбата. Този хъб вероятно е място, на 40 километра от което не бива да минават хора, защото сигурно ще тече газ "Новичок". Интересно все пак каква е позицията на Бойко Борисов. Той отново е в трудна ситуация, защото е поел ангажимент. Мисля, че той би искал нещата да се успокоят и да го оставят на мира. Боя се, че той за трети път може да поиска градска отпуска, както първите два пъти. Изведнъж неговата дясна ръка отвори битка срещу дамаджаните с "Новичок" и путинските попълзновения", добави анализаторът.

Вацев прогнозира, че "историята с Венецуела ще завърши не много успешно. В такива случаи държавният секретар Помпейо трябва много да се старае, за да не го стигне съдбата на изгорелия бушон. Има проблем и със "Северен поток" след договорката между Франция и Германия".

Относно мястото на България той отбеляза, че "ние винаги бягаме преди локомотива на историята, размахвайки долните си гащи над главата си. Искаме да изпълним волята на Вашингтон преди да е формулирана, както преди това ставаше с Москва. Новото поколение български политици не е чуждо на старото поколение".

Според Вацев "българският елит е шарен, в него има най-различни нагласи. Проблемът е, че гнилата част е най-отгоре. Но промяната на етажите е трудна и скъпа задача.

Идеята за ренесанс на европейския суверенитет витае. Очаквам тя да победи на евроизборите. Тя повече няма да бъде подценявана и маргинализирана. Не се осъществи мечтата за Съединени европейски щати".

Вацев смята, че главният антиглобалист е Тръмп. Той помни какво е велика индустриална държава - САЩ бяха такава преди глобализацията. "След него бих сложил и Путин, който не е съгласен Русия да бъде беден роднина в глобализиран свят.

Очаквам евроизборите със затаен дъх, очаквам края на високата вълна, на еврофедерализма, на липсата на усет за суверенитет. Хората от този тип са много, време е да чуем техния глас", каза още Валентин Вацев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.