Валя Ахчиева: Министерството на правосъдието установи, че Председателят на СГС няма българско гражданство

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/valya-ahchieva-ministerstvoto-na-pravosadieto-ustanovi-che-predsedatelyat-na-sgs-nyama-balgarsko-grazhdanstvo/8019 SvobodnoSlovo.eu
Валя Ахчиева: Министерството на правосъдието установи, че Председателят на СГС няма българско гражданство

Журналистката Валя Ахчиева бе поканена от комисията по ревизията в НС на изслушване за разследването ѝ за замитането на италианския боклук в България. След приключване на темата, Ахчиева поиска разрешение от председателя на комисията Мая Манолова да съобщи една гореща новина. Ето какво каза тя:

Бих искала да ви съобщя една новина, точно тук и точно сега, защото Вашата комисия ревизира потъпкването на закона през последните години, включително и от т.нар. “правителство” на съдебната власт – ВСС.

В рамките на служебното правителство, аз направих поредния си опит за последните две години и половина, компетентният орган по закон – Министерството на правосъдието, да извърши проверка и да се произнесе – има ли българско гражданство Председателят на СГС? И служебният министър на правосъдието – проф. Янаки Стоилов изпълни конституционните си задължения, като довърши започналата през 2019-та година проверка за законността на българското гражданство на Председателя на СГС – съдия Алексей Трифонов.

Проверката потвърди съмненията ми в журналистическото ми разследване, че СГС се управлява и към момента, от лице, което не е български гражданин. Тази истина беше грижливо потулвана две години и половина от: Съдийската колегия и настоящият състав на ВСС, които са отговорни за това назначение, Шесто отделение на ВАС, тримата министри на правосъдието в последното правителство “Борисов 3” , както и двама Главни прокурори.

Всички тези най-висши длъжностни лица от съдебната система и изпълнителната власт не само бранеха избрания от тях самите Председател на СГС , както и това, истината да не излезе наяве, но и аз лично бях атакувана и порицана от ВСС за своите разкрития в разследването ми “Шпионски етюди зад завесата на Темида”.

ВСС ме осъди морално, заради това, че съм била атакувала с въпроси Председателя на СГС – Алексей Трифонов, на улицата пред дома му, рано сутрин. А това се наложи, поради отказа му да коментира казуса, защото той не се бил срещал с журналисти. Тоест, ВСС ме осъди морално, за това, че аз изпълних добросъвестно журналистическия си дълг, представяйки и гледната точка на главния герой в разследването ми.

Нещо повече – ВСС, който се председателства от министъра на правосъдието и в него по право влизат – Председателят на ВАС и Главният прокурор, оказа публична институционална подкрепа на Алексей Трифонов, чрез специално съобщение за това. А мен публично ме порицаха. Само че, отказаха да проверят, дали фактите от разследването ми са верни?

И на моето искане, да бъда изслушана пред ВСС, кадровиците в съдебната власт отговориха с мълчание.

А всъщност, тяхно законово задължение е било, да проверят детайлно всички факти от кадровото досие на кандидата за Председател на най-големия съд в България, както и автобиографията му, в която пише, че Алексей Трифонов е роден в град Курск, Съветски съюз, с родители – майка Алла – съветски гражданин и баща Боян – български гражданин.

Вместо да бъда изслушана от ВСС, те ме порицаха. И сега на сайта на ВСС, порицанието ми е вписано в Публичния регистър на посегателствата срещу съдебната система – цитирам: “ за агресивен подход към личните права на съдията, който не може да бъде обоснован с разкриване на информация от важен обществен интерес.”

Така ли? Не била от важен обществен интерес информацията, че вече 3 години, най-големият съд в България се управлява от човек, който няма българско гражданство? От изключителен обществен интерес е!

Защото, всички присъди, които е писал съдия Алексей Трифонов по наказателни дела, започват с това:

“В името на народа…” Само че,… кой народ? В името на кой народ е писал присъдите съдия Трифонов, след като той не е част от българския народ? Не е и част от руския народ, след като той представи пред съда доказателство, че няма руско гражданство.

В името на никой народ! Излиза така, че Председателят на СГС няма никакво гражданство. Фактите сочат, че той е …апатрид.

И сега, тежките въпроси висят във въздуха:

Защо ВСС си затваряше очите 3 години? Умишлено ли е било това? Защо игнорираха фактите и законовите изисквания за магистратите, според Закона за съдебната власт? Нали всъщност, на тях е поверена най-важната функция – в името на народа, да решават човешки съдби?

И още. Дали сега този състав на ВСС ще освободи от длъжност Председателя на СГС, който няма българско гражданство? И как ВСС, който извърши това назначение, ще поеме собствената си отговорност?

Защото, вместо да раздадат правосъдие, те всички се скриха от истината и агресивно игнорираха фактите.

И ще ми се извинят ли, че ме нарекоха “агресор” за това, че разкрих една истина, от изключителен обществен интерес?

fakti.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.