"Вържете" парното

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/varzhete-parnoto/7490 SvobodnoSlovo.eu
"Вържете" парното

Астрономически цени на парното и електричеството тази зима вещаят специалисти от различни калибри.

Цената на природния газ и без това отлетя в Космоса, а тази на дървата за огрев също подтичва зад нея. Кюмюра го обявиха за вреден, печки на твърдо гориво и без това е трудно да се монтират в панелките, ако не и невъзможно.

Дори и да си спрете парното, спасение пак няма да има. Първо, защото ще плащате на база потребление от последния отоплителен сезон, и, второ, защото и без това ви начисляват пустата сградна инсталация.

Енергийната криза, която изглежда все по-видима на хоризонта, неизбежно ще доведе след себе си и икономическата под формата на дефицити и допълнителна инфлация.

Общественото недоволство изобщо няма да закъснее. Не може и да бъде иначе в най-бедната страна в Европейския съюз. Ситуацията става още по-сложна, като отчетем, че е напълно възможно в разгара на зимата България да няма редовно правителство, а парламентът да е потънал в крамоли и разпри.

Поради това е необходимо още отсега, без бавене, и по възможност при постигане на политически консенсус, макар че това е май кауза пердута, да се набележи комплекс от мерки, за да може най-уязвимите слоеве на обществото, а това са повече от половината българи, да не останат на студено и тъмно през зимата.

Призракът на протестите от зимата на 2013 г. трябва да стряска не само Бойко Борисов. Макар сега причината да е глобална, а не локална, ако разгневените хора се изсипят по улиците, те няма да се интересуват кой е олигарх, а кой - борец с мутрите. Те ще искат топлина и светлина за семействата си. Благодатна среда, от която несъмнено ще се възползват всякакви политически безнравственици - без полза за отечеството, но с изгода са себе си.

автор: Георги Георгиев

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.