Владимир Береану: Балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vladimir-bereanu-balkanskata-politicheska-klasa-gleda-nay-veche-sobstveniya-si-interes/22005 SvobodnoSlovo.eu
Владимир Береану: Балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес

- Г-н Береану, каква беше причината, за да се стигне до бурните протести в Румъния?

- До всичко това се стигна след управлението на коалицията между Социалдемократическата партия и АЛДЕ. Именно тя би трябвало да има по-либерални възгледи, но те всъщност се доближават до тези на социалдемократите. Цялата борба се води от лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който е и председател на долната камара на парламента. Веднага след изборите през 2016 г., когато тази коалиция спечели сериозно мнозинство в парламента, самият Ливиу Драгня трябваше да стане премиер на Румъния. Това обаче нямаше как да се случи, защото дирекцията за антикорупция го беше осъдила за нарушаване на изборния закон. Драгня беше осъден на две години условно и нямаше как според конституцията на Румъния той да стане министър-председател. Драгня беше разследван и по второ обвинение – за престъпление по служба. Ставаше въпрос за отклоняване на средства от държавния бюджет в размер от 24 000 евро. Става дума за назначаване на две служителки от партията, които се водеха на работа в една община. Т.е. по този начин бяха отклонени средства от общинския бюджет и затова се водеше дело срещу него. Ливиу Драгня беше осъден на първа инстанция във Върховния съд три години и половина ефективно, тъй като преди това имаше и условна присъда и нямаше как отново да получи условна присъда. Оказа се, че с действията си срещу антикорупционната дирекция работи всъщност в свой интерес. В момента цялата румънска държава се управлява от интереса на този човек, който просто не иска да влезе в затвора. Това е много реално, защото втората инстанция ще се разглежда през септември и има голяма вероятност да Драгня да бъде осъден на последна инстанция. Това би означавало, че той влиза за три години и половина в затвора.

- Ще успеят ли в крайна сметка северните ни съседи да се преборят със собствената си система, която се управлява от Драгня?

- През 2016 г. правителството излезе с извънреден указ №13 за обявяване на решение, че престъпления по служба за отклоняване на средства по-малко от 25 000 евро не се преследваха наказателно. Интересен факт е, че Драгня е обвинен за 24 000 евро. Т.е., ако това се приеме, Драгня не би влязъл в затвора. През февруари 2016 г. именно заради това имаше огромни протести в Румъния срещу този указ. Те стигнаха почти до 1 млн. души в цялата страна. Поради тази причина указът беше отменен от правителството на тогавашния премиер Сорин Гриндяну. Проблемът в Румъния беше в това, че Ливиу Драгня искаше да управлява задкулисно и назначаваше премиери, които смяташе, че ще го слушат. Гриндяну обаче отказа да започне разследване на Лаура Кьовеши, която оглавяваше дирекция „Антикорупция“, понеже смяташе, че няма основание. Това доведе до един абсурд в Европа. За първи път една партия внесе вот на недоверие на собствения си премиер. По този начин Гриндяну беше махнат от поста си, който беше зает от Михай Тодосе. Драгня очакваше, че ще може да контролира и него. Искаше да бъде сменен шефът на националната полиция, който се противопостави на промени в Наказателния кодекс, които бяха предприети от Драгня и партията му. Чрез тях се затрудняваше разкриването на престъпността изобщо, а не само на антикорупцията. Тодосе обаче беше уволнен и подаде оставка, след като Драгня му я поиска. Настоящият премиер Виорика Дънчила прилича по-скоро на карикатура на премиер. Тя е шефка на женската организация на Социалдемократическата партия и по-скоро изпълнява абсолютно всичко, което ѝ заповяда Ливиу Драгня и същевременно не може да действа сама, ако няма написан текст при изявите си. Дънчила няма никакъв политически опит, а около нея има огромни политически скандали с нейното незнание на география.

- Какви ходове има премиерът Виорика Дънчила?

- Тя няма абсолютно никакви ходове, защото изпълнява всичко, което зависи от пряката воля на Драгня. Всички журналисти и наблюдатели знаят това много добре. В момента Драгня чрез министъра на правосъдието успя да уволни г-жа Кьовеши от поста си директор на дирекция „Антикорупция“ с помощта на Конституционния съд. В момента дирекцията се управлява от заместничката на Кьовеши, която ѝ беше нейната дясна ръка и продължава да работи с пълна пара. Действията им доведоха до това, че Социалдемократическата партия заедно с АЛДЕ да имат най-много осъдени хора за корупция. Причината не е в това, че се действа по политически подбуди, а защото от двете формации имат най-много хора във властта на всички нива. Промените в Наказателния кодекс в момента се оспорват от президента на Румъния, защото са противоконституционни. Т.е., борбата се води и срещу самия държавен глава. Социалдемократите обявиха под натиска на Драгня, че има паралелна държава, в която се включвали тайните служби, които работят за разкриване на подобни престъпления, прокуратурата, дирекция „Антикорупция“ и съдебната система. Те твърдят, че паралелната държава се опитва да управлява страната, което е едно много опасно разделение на властите. Всичко това доведе до сегашните протести, които са организирани от диаспората – от румънците зад граница. Докато те са в отпуска през лятото в страната си решиха да направят протест срещу правителството по въпросите за борбата с корупцията. Организираха се в социалните мрежи и се събраха между 50 и 100 000 души, зависи от източниците, които са броили протестиращите. Проблемът, който се случи по време на демонстрациите е в това, че жандармерията, която е обявена от опозицията за преторианска гвардия на Ливиу Драгня, използва насилие за първи път срещу протестиращи. Това не се е случвало досега. Използвани са огромни количества сълзотворен газ и водни оръдия. Бяха ранени между 260 и 400 демонстранти, което е голяма цифра. Проблемът, който сега ще се постави, е, че количеството насилие е прекалено за европейските стандарти. Това ще е начало на много големи протести, защото реакцията на жандармерията беше несъизмерима спрямо самите демонстрации.

- Появиха се коментари, че има външна намеса в Румъния и до някаква степен протестите са били предизвикани от други страни?

- Прочетох коментарите, че имало знамена на други държави по време на протестите в Румъния. Намеси се дори името на Сорос. А в същото време бяха дошли освен с румънското знаме, и с това на държавата, където живеят. Чуждестранните флагове нямат нищо общо с външно влияние. Нещата ще се изострят много през септември, защото много хора са в отпуска. Тогава ще започне много сериозна борба, защото самият Драгня ще бъде съден на втора инстанция. Ако той бъде осъден преди поправките на Наказателния кодекс, които биха го освободили от отговорност, той просто ще влезе в затвора за три години и половина. Същевременно борбата на управляващите е да прокарат поправките през Конституционния съд, но това няма да е лесно, защото КС е казал, че ще ги гледа едва през октомври. През септември ще се активизира и обществото, защото в Румъния хората са много по-активни от българите и са склонни да протестират за важни неща, каквато е борбата с корупцията, а не само срещу увеличаването на цените на тока. Все повече се чувства борба за оставка на това правителство и за предсрочни избори. Същевременно този кабинет има едно много добро мнозинство в парламента и има възможност да се защити. Борбата е ясна – Ливиу Драгня не иска да влезе в затвора. Разбираемо е поведението от гледна точка на Драгня, но не и поставянето под съмнение на прокуратурата и цялата съдебна система, както и собствените си тайни служби само за да не влезеш в затвора. От гледна точка на държавността ситуацията е абсурдна.

- Възможно ли е все пак да има руско влияние в протестите заради последните новини около военния министър Михай Фифор, който се издаде, че има балистични ракети на НАТО в страната си?

- Намеса на Русия в Румъния може да има съвсем малко. Румъния е един от най-преданите членове на НАТО и изразходва над 2% за отбрана. Много от действията на НАТО се случват в Румъния. Самите румънци в самата си същност са русофоби. Чуждестранната намеса е от страна на ЕС, който на няколко пъти критикува действията на правителството за борбата с корупцията. Другите, които се намесиха директно, бяха американците чрез посолството си. Ако има външна намеса в Румъния, тя е на страната на онези, които протестират срещу действията на кабинета. Ако Драгня бъде осъден, ще има промяна в политическата линия на Социалдемократическата партия под натиска на протестите. Другата възможност е правителството да не издържи и да има нови избори. В Румъния обаче населението много се гордее с борбата с корупцията. Самата им дирекция е много популярна сред обикновеното население. Това е една тема, която ще продължи да е важна. Има и вътрешни проблеми, защото политиката на това правителство доведе до някои мерки, с които се увеличи инфлацията, намали се стойността на леята. Икономическите мерки са доста сериозни. Имаше едни големи увеличения на заплати и на пенсии, които обаче доведоха до проблемите в икономиката. Важното е, че гражданското общество се опитва да коригира действията на правителството. Какви ще са резултатите, нищо не се знае. Защото балканската политическа класа гледа най-вече собствения си интерес, независимо от коя страна на политическата барикада се намира. Това е една болест, която за съжаление съществува в нашите страни. Важното е, че населението иска да се запази борбата с корупцията, която е добре за държавния апарат. В момента много български фирми се местят в Румъния, защото липсва това изнудване от страна на държавата. Това се усеща много ясно. Освен това има и много големи чуждестранни инвестиции, благодарение на факта, че корупцията сериозно намаля в по-ниските етажи на властта. Хората вече не изнудват фирми и инвеститори, както преди.

Интервю на Васил Василев

Владимир Береану пред BIG5: Румъния страда от същата болест, от която не може да се излекуват и останалите балкански страни

http://big5.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.