Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vsyaka-godina-kat-proizvezhda-hilyadi-mnimi-dlazhnici/22590 SvobodnoSlovo.eu
Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници

Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае.

Абсурдната ситуация, в която добросъвестни шофьори биват тормозени, а КАТ прахосва време и ресурси, за да издирва несъществуващи длъжници, съществува от години, но тя се превърна в проблем на управляващите едва когато от нея бе засегнато правителството. На правителствено заседание във вторник вътрешният министър Валентин Радев е докладвал, че на името на премиера Бойко Борисов се водят 10 неплатени акта, съобщи "24 часа". Става дума за нарушения, извършени от коли на Министерския съвет. Те били платени, но системата на КАТ ги отчитала като дължими.

Причината са несъвършенства в системата, обясниха от МВР. Ако например човек има няколко глоби, но ги плати наведнъж, системата няма да отчете нито едно плащане, т.е. всички задължения си остават висящи. Друга възможна грешка е неправилно изписване на данни в заявлението за плащане - например сбъркан номер. Системата отново няма да отчете нито грешка в документа, нито направено плащане. Така всеки, който си е платил глобата, може да се води длъжник и да бъде санкциониран. Едно от наказанията е отнемане на книжка, а през последните месеци от МВР са доста активни по тази линия и редовно организират акции. Последната бе покрай граничните пунктове.

Абсурдите не свършват дотук, защото, след като задълженията в КАТ останат висящи, те се изпращат за принудително събиране в НАП. Оттам при почти всяка кампания установяват, че около 1/3 от длъжниците всъщност вече са си платили. Естествено, масовата реакция на гражданите е гняв и недоумение, когато данъчните ги потърсят.

От МВР заявиха, че се опитват да изчистят несъвършенствата на системата си със собствените си разработчици. Колко време ще отнеме това, не е ясно.

Въпреки абсурдната ситуация и данъчни, и полицаи твърдят, че през последните 3 години системата на работа се е подобрила. Преди това и двете институции не са си разменяли информация. Тогава единственият начин човек да докаже, че всъщност не дължи глобата, която му търсят, бил да се разкарва до КАТ, където да му издадат някакво удостоверение, а след това да го занесе в НАП. Тогава и броят на мнимите длъжници бил много по-голям. Сега поне имало обмен на информация.

Доказателство за дългогодишните проблеми са инструкциите за плащане на задължение, които Националната полиция е пуснала на сайта си. Оказва се, че плащането на глоба изобщо не е толкова лесно. Първо човек трябва да се информира, че допреди няколко месеца задълженията по фишове и наказателни постановления са се плащали по отделни сметки. Те вече са закрити и има единна. Тя обаче не включва задълженията по електронни фишове, те са по друга сметка. На трета пък са глобите по Кодекса за застраховане.

Цяло приключение е и самото попълване на документи за наглед елементарна операция. Например от МВР уточняват, че с едно платежно нареждане може да се плати само едно задължение. Друга честа грешка била, че вместо да се изпише номерът на самото наказателно постановление, в платежното нареждане се изписвал номерът на акта. Има дори такава инструкция: "Номер на наказателно постановление и дата на съставянето му - при номерата на наказателни постановления, издадени след 2014 г. е особено важно да не се пропускат тиретата в номера на документа, например - 00-0000-000000".

БЕЛЕЗНИЦИ

Шефът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов и негови подчинени бяха арестувани при акция срещу корупционни схеми. Стоицов бе изведен от сградата на местната Пътна полиция с белезници. Според неофициална информация става дума за схема при регистрация на автомобили. Сигналът за нея е подаден от собственик на местен информационен сайт

Самуил Димитров

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.