Втора АГ болница "Шейново" отхвърля исканото обезщетение за общо 600 000 лв. от семействата на разменените бебета

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vtora-ag-bolnica-sheynovo-othvarlya-iskanoto-obezshtetenie-za-obshto-600-000-lv-ot-semeystvata-na-razmenenite-bebeta/44224 SvobodnoSlovo.eu
Втора АГ болница "Шейново" отхвърля исканото обезщетение за общо 600 000 лв. от семействата на разменените бебета

Втора АГ болница "Шейново" отхвърля исканото обезщетение за общо 600 000 лв. от семействата на разменените бебета. Спорът ще се решава в съда, предаде БТА.

Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета. Претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета в болница "Шейново" следва да се отнесе към съда, гласи съобщението от лечебното заведение.

Оттам аргументират решението си с анализ на близо 600 съдебни дела за периода от 2007 г. до 2022 г. "За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания)", се казва още в позицията.

Ръководството на болницата смята, че тъй като казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, казусът трябва да бъде разгледан в съда. 

Бебетата са родени през септември 2022 г. в болница "Шейново", като през декември стана ясно, че са разменени. До казуса се стигна, след като една от майките, след направен генетичен тест, установява, че детето, което отглежда, не е нейно. Другата майка предяви иск към болницата в размер на 300 хил.лв. Децата вече са при биологичните си родители.

https://offnews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.