Йончева: Проблемът с оградата е голям, дано прокуратурата си свърши работата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/yoncheva-problemat-s-ogradata-e-golyam-dano-prokuraturata-si-svarshi-rabotata/23256 SvobodnoSlovo.eu
Йончева: Проблемът с оградата е голям, дано прокуратурата си свърши работата

Елена Йончева, говорител на БСП и народен представител от партията, в интервю за предаването „Това е България" на радио „Фокус".

Водещ: Защо оградата по турската граница се превърна в любима за БСП тема за обвинение към управляващите в корупционни схеми? Казвам добър вечер на говорителя на партията Елена Йончева и очаквам отговор от нея.

Елена Йончева: Първо, искам да кажа, че въобще не ми е любима тема, но като депутат от Хасково, това беше една от основните теми, с които се сблъсках още по време на предизборната кампания. Получих достатъчно информация, че това преградно съоръжение е направено по начин, вследствие на което то много лесно се преодолява, много бързо, включително и със стълби. Направена е едноредова ограда, вместо многоредова. И не е изградена по проекта на МВР, както първоначално е започнато изграждането от правителството на Борисов, а е направена по проекти, започната е 2015 г. по проект на МВР, след това е продължила да бъде изграждана не по проект на МВР, а по проект на фирми, които са посочили съответните областни управители на Бургас, на Хасково, на Ямбол. Така че това е важна тема за оградата. Тя не ми е любима, но това е важна тема, защото касае две неща. Показва как безпардонно се търгува с нашата национална сигурност. И също така е доказателство за това, че няма никаква граница, никакъв свян при тези кражби, имайки предвид, че оградата е достатъчно видимо съоръжение, освен че е важно за нашата национална сигурност.

Водещ: Вие кого визирате като казвате думата „кражби"?

Елена Йончева: Специализираната прокуратура ще каже какво точно, кои са тези фирми или съответни лица, които са извършил това нарушение, това присвояване. Искам да ви кажа, че Специализираната прокуратура образува досъдебно производство, което означава, че има достатъчно данни за извършени престъпления, първо. Второ, много интересен е фактът, че става дума за Специализирана прокуратура, която започва това досъдебно производство. Това означава, че са замесени висши длъжностни лица в тези престъпления или организирана престъпна група. Аз подозирам, че става дума и за двете. Знаете, че подадохме сигнал в прокуратурата и в ДАНС още в началото на юни месец с необходимите факти, документи за извършване на корупционни практики при строителството на оградата. Самата аз направих журналистическо разследване, събирайки видео, филмово доказателство, защото всеки път, когато излагах факти, от страна на управляващите ми беше казано, че това не е вярно, включително и фактът, че тази ограда се прескача много лесно със стълба, именно защото не е направена както трябва. Тя се преминава от мигрантите точно в тези участъци, които не са направени по проект на МВР. А в същото време за тази ограда са платени между 180 и 200 милиона лева заедно със съответния път. Така че проблемът е много сериозен и аз се надявам действително прокуратурата да подходи професионално, сериозно и да се намерят всички, които носят отговорност за некачественото построено съоръжение. Въпросът е къде са отишли тези средства? Средствата на българския данъкоплатец, за да имаме в крайна сметка преградно съоръжение, което не извършва своята възпираща функция.

Водещ: Имате ли информация, каква е цената за построяването на това съоръжение? Точно колко пари струва?

Елена Йончева: Информацията е публична. Беше ни казано първо от господин Цветанов, че става дума за 200 милиона лева. Последната информация е 180 милиона лева. Така че аз нямам между тези две цифри информация и не мога да ви кажа точно коя е вярна. Но искам да ви цитирам доклад на ДАНС във връзка с подадения от нас, от Велизар Енчев, мисля, че те са присъединени двата сигнала, какво казва ДАНС в своя доклад, ще цитирам буквално - има завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните, действителни цени, поради неосъществен контрол от възложителя, цитирам буквално. Всъщност това са думи, които са казани от главния прокурор господин Цацаров в Правната комисия на Народното събрание в началото на м. декември 2017 г.

Водещ: Споменахте доклад от ДАНС. Вие разполагате ли с копие от този доклад? Защото стана дума, че не са ви го дали.

Елена Йончева: Не, не разполагам с копие на този доклад. Получихме вчера отговор от Главна прокуратура въз основа на писмото, което изпратих аз и моят колега Крум Зарков, с молба да ни бъде предоставен доклада на ДАНС. Отговорът е, че в интерес на разследването този доклад на този етап няма да ни бъде предоставен. Аз приемам този аргумент. Надявам се действително разследването да бъде обективно.

Водещ: Но допускате, че написаното от главния прокурор и казаното от него, че вероятно става дума за престъпление на висши длъжностни лица, фигурира в доклада от ДАНС?

Елена Йончева: Не, аз не знам дали фигурира в доклада, това не мога да ви кажа, тъй като докладът не съм го виждала. Но Специализираната прокуратура, защото тя започва досъдебно производство, Специализираната прокуратура работи само когато се разследват престъпления извършени или от висши длъжностни лица, или от организирана престъпна група. Затова аз ви казах, че моето лично мнение е, че вероятно става дума и за двете. Защото висши длъжностни лица също могат да бъдат свързани като организирана престъпна група и да действат по този начин.

Водещ: Госпожо Йончева, какво ще предприемете, ако техническата експертиза, която в момента се извършва, не покаже тези нарушения, за които вие предполагате или сте разследвали?

Елена Йончева: Абсурдно е това да бъде, защото разполагам с проекти, които са направени. Имам достатъчно филмов материал от тази ограда и всеки експерт, инженер, може да направи своя оценка. Така че аз не допускам това да се случи. Но това, което ме притеснява, е, че утре, в петък, на 23 февруари в пленарна зала влизат промени в Закона за обществените поръчки. Поддръжката на оградата вече ще влиза, според този закон, ако бъде гласуван, а вероятно, доколкото разбирам, това е желанието на управляващите, ще бъде включена поддръжката на оградата. Т.е. поддръжката на ограда ще се прави без обществена поръчка, както беше и самото строителство на оградата. Т.е. тази корупционна практика, която беше заложена при строителството на оградата, явно е - тя ще продължава. Защо се прави това? Казва се, доколкото чух от господин Цветанов, причината е когато има някаква повреда самата поддръжка да стане много бързо и да не се губи време като се минава през Закона за обществени поръчки. Искам само да кажа, че това не е вярно и защо? Защото самият Закон за обществените поръчки предвижда обекти, които са от национално значение и които трябва бързо да бъдат поправени, тогава не е необходимо да се минава през Закона за обществени поръчки. Каква е разликата, къде е разковничето? Ако се гласува този закон и официално вече с отделен закон поддръжката на оградата не минава през Закона за обществените поръчки, тогава отговорност за това ще носят областните управители, както и в момента, т.е. те ще бъдат изкупителната жертва, така да се каже, при евентуално бъдещо разкриване на корупционни практики. Ако се използва сегашният Закон за обществени поръчки, където оградата пак може да бъде поправяна и поддържана без да се променя законът, тогава отговорността ще бъде в правителството.

Водещ: При това положение, какви са корупционните схеми, според вас, по които се източват парите?

Елена Йончева: Първо, според моята информация, става дума между 50 и 70 процента източване и пак казвам, че големият проблем тук е, че става дума за търговия с националната сигурност, защото източвайки тези пари, не е направено съоръжението, което трябва да бъде направено. И аз в този разследващ материал, който заснех, там показвам как изглежда българската ограда по тези проекти, които са строени след това не по проект на МВР, т.е. оградата как е вече не по проект на МВР и как изглежда гръцката ограда на гръцко-турската граница, която е и по-евтина отгоре на всичко. Просто не може по никакъв начин да бъде направен паралел. Българската ограда, тази която е изградена не по проектите на МВР, тя не извършва своята възпрепятстваща функция.

Водещ: Бутафория ли е?

Елена Йончева: Тя е бутафория, тя е една, какво да ви кажа, тя е един селски плет, тя е бутафория. И не случайно водят гости, чужди политици, журналисти - те ги водят там, където оградата е строена по проекта на МВР. 2015 г. оградата продължава да се строи по проект на МВР. И в края на 2015 г. Гранична полиция, с писмо еднолично Гранична полиция издава заповед областните управители да поемат ангажимент към оградата и да наемат фирми, които да направят съответните проекти. Това е направено. Аз не мога да направя друг извод. Прокуратурата, разбира се, ще каже своето мнение. Но аз смятам, че това е направено само с една цел - с усвояване на пари, усвояване на средства.

Водещ: Какъв финал очаквате на цялата история?

Елена Йончева: Аз очаквам прокуратурата да си свърши работата. Специализираната прокуратура действително да си свърши работата. Това очаквам.

Йончева: Проблемът с оградата е голям, дано прокуратурата си свърши работата

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.