Зам.-министър в МНО ръководи заговор срещу космонавт №2 на НРБ Александър Александров

Навършиха се 35 години от полета на втория български астронавт

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zam-ministar-v-mno-rakovodi-zagovor-sreshtu-kosmonavt-2-na-nrb-aleksandar-aleksandrov/111616 SvobodnoSlovo.eu
Зам.-министър в МНО ръководи заговор срещу космонавт №2 на НРБ Александър Александров

Навършиха се 35 години от полета на втория български астронавт

Преди броени дни вторият български астронавт Александър Александров имаше повод за празнуване – навършиха се 35 години от старта на космическата му мисия.

 

Снажният летец от Омуртаг изкара около 10 дни в околоземна орбита през лятото на 1988 г., но като нищо е можело и да не помирише отблизо звездите. Началници от Министерство на отбраната се опитали да прецакат аспиранта от Съветската академия на науките. Заговорът срещу него вървял с пълна сила в месеците преди историческия му полет.

 

Душманите му от Военно министерство искали да командироват на негово място Красимир Стоянов от Варна. Проф. Стоян Михайлов обаче лично убедил ген. Добри Джуров, че именно Александров трябва да е нашия представител на борда на кораба „Съюз ТМ5“.

 

Проф. Михайлов е категоричен, че нямало основание Александров да бъде сменен, тъй като той бил подготвян като дубльор на Георги Иванов още през 1979 г. Като цяло от комисията измисляли смехотворни истории, спомня си приживе той. Славният комунист от с. Скравена издъхва на 90-годишна възраст на 06.10.2020 г.

 

Докато трае мисията му, Александров отслабва с 4 кг и е принуден да се налива с вода, за да компенсира пониженото ниво на течности в организма. Заради безтегловността, тялото започва да губи минерали и костите започват да омекват, а мускулите – да атрофират.

 

Поради тази причина екипите им са със специални ластици, които да натоварват съответната група мускули при всяко едно движение. В безтегловност и хемоглобинът намалява с 50%, а обемът на сърцето се смалява, тъй като работи като помпа на празни обороти.

На борда на кораба извършват близо 60 научни опита.

 

Космическата мисия на Александров приключила успешно на 17.06.1988 г. След приземяването дишал трудно, тъй като мускулите на гръдния му кош били отслабнали. Завръщайки се на Земята, тутакси бил обявен за герой на НРБ и му била връчена чисто нова „Лада“, което е смешно възнаграждение за геройството му в околоземна орбита.

 

След като в началото на 90-те, Александров излязъл в пенсия, потънал в забрава. Правителството се сетило за него едва през 2002 г. Тогава Царистите го произвели в бригаден генерал и го назначили в Министерството на спорта.

 

Мълвата носи, че преди войната имал бизнес с компания на братушките , ремонтираща изтребители. Самият той обаче отказва да коментира дали това е истина или измислица.

Източник: Уикенд

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.