Защо подписалият сделката с Гинка от епископ е издигнат до митрополит?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zashto-podpisaliyat-sdelkata-s-ginka-ot-episkop-e-izdignat-do-mitropolit/23012 SvobodnoSlovo.eu
Защо подписалият сделката с Гинка от епископ е издигнат до митрополит?

Софийската митрополия си призна, че договор с Инерком – фирмата на Гинка Върбакова, за отдаване на двете сгради на Патриаршията за вечни времена има, той е подписан и е в сила, никой не го е спирал. Това стана в нарочно съобщение, публикувано от митрополията – защо ли точно в петък вечер, така че малцина да го видят. Е, всички го видяха и се потресоха, защото дори малките им надежди, бяха стъпкани в снега.Тоест, въпреки цялата пропаганда срещу 19 минути, написаното от нас е истина.

Но след най-страшното признание изникват следните смушаващи въпроси:

1.    Ако Патриархът е бил против договора, както се твърди, по каква причина не е оттеглил доверието си от подписалия го негов собствен пълномощник епископ Григорий, ами го е издигнал до Врачански митрополит?

2.    Защо говорителят на Дядо Неофит – Антоний, веднъж не каза истината в четвъртък, когато твърдеше за спиране на договора, и още веднъж - в събота по бТВ, където обяви, че „атаката”, сиреч публикуването на истината от 19 минути, идвала от наематели на църковни имоти и била политическа. Ние църковни имоти не наемаме, никога не сме и наемали. Факт. Това първо. Второ, какво „политическо” може да има – тази любима дума - дъвка в пиар „стратегията” на управляващите, след като БСП веднъж чрез вестника си Дума и втори път – чрез говорителя си – депутата на Р.Овч. Жельо Бойчев ни заклейми? Тук става дума за една проста сделка, за документи. Че даже и дългата ръка на Москва беше намесена от Фейсбук активисти, близки до властта, от подчинените й и вероятно заради това нискотиражни медии. Сигурно Путин е знаел какво ще подпише пълномощникът на българския патриарх 2 дни преди Коледа през 2016 г. и насила го е заставил хем да дава площта на Патриаршията реално за 5 лв. на квадрат, хем за вечни времена, хем на Гинка Върбакова точно. „Големият кораб минава”....

3.    Защо директорът на дирекция Вероизповедания в Министерския съвет – директно подчинен на премиера в администрирането на църковните бюджети и имоти, още не е подал оставка, след като първи и многократно пред медиите направи неверни изявления: нямало било договор и т.н.?Настояваме веднага той да бъде уволнен, в противен случай ще означава, че с поведението си изпълнява волята на министър-председателя. В това число и в липсата на контрол върху разпореждането с имоти или нарочното бездействие, тъй като според наши източници и е знаел за сделката, и си е мълчал, а през последните дни най-меко казано не каза истината по темата.

Не е маловажно да се подчертае и друго: всички наричат договора „предварителен”, за да го омаловажат. Ако се бяха консултирали с професор по вещно право, щяха да разберат, че това всъщност е „договор – споразумение” с голям финансов ангажимент и на практика за вечни времена, както си пише в него и многократно сме публикували.

Което значи, че той има силата на всеки друг договор и действа, докато не бъде отменен. Това няма как да бъде направено от Св. Синод, който се събира в сряда и ще обсъжда остро темата. Може да го стори единствено и само Софийската митрополия, начело с Патриарха, и щеше да го е направила, ако беше поискала през последните 15 месеца и 4 дни.

Права е госпожа Гинка Върбакова и нейната фирма Инерком да се обижда на неистините, изсипани от МС и Митрополията, че не бил подписан договор с нея, „заради репутация”, която видите ли знаели от 2016 г. Ама парите според записаното в договора, са платени при подписване .

Права е също да не иска разтрогване на договора, за което съобщи бТВ. Нали „не е луд, който яде баницата, а който му я дава”. Бизнесът си е бизнес, а сделката е перфектна.

Интересното е как отци, при това насред пост, нарушават Божи заповеди?

С какви ръце Антоний например ще поеме Божествения Великденски огън в Ерусалим?

И то, вероятно придружаван от Емил Велинов, ако не бъде веднага отстранен от дирекцията по вероизповеданията на Министерския съвет.

Най-страшното: до какво морално дъно сме стигнали всички ние като общество!

Случаят повдига и една политико – олигархична тема, нкоято се набива очи покрай целия мащабен проект Върбакови – от санирането до ЧЕЗ, но по нея ще пишем утре. 

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.