Жертви на корупцията

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zhertvi-na-korupciyata/23884 SvobodnoSlovo.eu
Жертви на корупцията

Каква е вероятността да умрете при катастрофа? Според Евростат един на 10 000 българи загива всяка година по тази причина. При 70 г. живот излиза, че всеки 150-и българин ще завърши под колелата. Ако на един убит се падат трима ранени, осакатен ще бъде всеки 50-и българин. Или 2,7% от нас ще пострадат тежко или фатално при автомобилна катастрофа. Слабо е да се каже ужасяващо. Освен по мизерия, нещастие, корупция, смъртност и ниска раждаемост, България е на първо място в Европа и по жертви на пътя. 99 загинали на милион! Два пъти повече от средното за ЕС.

Кой е виновен?

На първо място корупцията. Т.е. властта. Да видим защо?

1. Купуването на книжки е публична тайна. Бивш инспектор от ДАИ бе казал, че парите от търговията с книжки се стичат като ручейчета към министъра на транспорта. Когато неграмотен или недоучен шофьор хване волана, вероятността да катастрофира, нарани и убие е по-голяма от шанса да оцелее.

2. Корупцията сред катаджиите е друга причина. Щом 20 или 50 лв. подкуп отменят наказанието, няма защо да се боиш да караш надрусан, пиян или като бесен, да минаваш на червено или да изпреварваш забранено. В страни, в които опитът за подкуп на полицая завършва с белезници, има два пъти по-малко убити при катастрофи.

3. Състоянието на пътищата. И в този случай причината е основно корупцията. Ако значителна част от парите за пътно строителство не се крадяха, щеше да има повече магистрали и ремонтирани пътища и значително по-малко жертви. Ако при обществените поръчки властите крадат една трета от парите, значи те са пряко виновни за една трета от убитите и ранените поради състоянието на пътната мрежа.

Всякакви призиви да се обуздаят джигитите, да се спре войната по пътищата, всякакви неделни съвещания, показни хайки и театрални жестове и апели ще останат без ефект, докато не престане да се краде.

Васил Василев

Свързано изображение

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.