Злато, сребро и бронз за българските биолози на олимпиадата в ковънтри

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zlato-srebro-i-bronz-za-balgarskite-biolozi-na-olimpiadata-v-kovantri/24750 SvobodnoSlovo.eu
Злато, сребро и бронз за българските биолози на олимпиадата в ковънтри

Отборът ни се прибира късно вечерта на 30.07, Терминал 2, с полет от Франкфурт.

Ковънтри, Великобритания, бе тазгодишният домакин на 28-ата Международна олимпиада по биология, който между 23 и 30 юли приветства 241 състезатели от 68 държави от цял свят. Всяка се представлява от националeн отбор от четиримата си най-добри състезатели. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а 2017 е годината с най-високи резултати от началото до сега. Комплект златен, сребърен и бронзов медал за състезателите ни след предизвикателни състезателни дни - 25 и 27 юли - съответно теоретичен и практически. Организатори бяха Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик. Следващите, на които ще се падне честта да приемат най-добрите биолози в света, са Иран - 2018.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски") и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България".

Съставът на националния отбор на България на МОБ 2017 бе следният:

1. Димитър Каразапрянов, 12 клас, НПМГ - златен медал

2. Габриела Христова, 12 клас, СМГ - сребърен медал

3. Мария Карабоева, 12 клас, НПМГ - бронзов медал

4. Ваня Миланова, 11 клас, НПМГ

"Вълнението и щастието са невероятни, благодарим на всички за подкрепата!", не скри вълнението си ръководителката г-жа Йорданова.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Към 2017 г. българските участници в МОБ са донесли на страната ни общо 55 медала: 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота.

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.