"Барселонагейт" като диагноза

https://svobodnoslovo.eu/komentar/barselonageyt-kato-diagnoza/5109 SvobodnoSlovo.eu
"Барселонагейт" като диагноза

Къщата в Барселона, мис "Бикини", ортаците на Бойко Борисов...

С години тези неща бяха със статута на градска легенда. От онези упоритите, които пълзят бавно от човек на човек и за които всички осъзнават, че са абсолютната истина, която обаче няма как да бъде доказана. И с години нито един орган в България - прокуратура, полиция, спецслужби, не си свърши работата поне да провери цялата тази афера, за която се натрупваха все повече факти, подозрения, съмнения. С години ГЕРБ се нахвърляха като психопат в нощта върху всеки, който поставеше темата, и вадеха декларация след декларация за битката с "фалшивите новини". Тази омерта продължи толкова дълго, че днес е една от най-големите присъди за предишния режим. Защото точно това представляваше автентичната цензура у нас. В България нямаше разстреляни журналисти. Имаше разстреляни теми. Теми, които се заобикаляха като бунище за радиоактивни отпадъци. Теми, по които се мълчеше. Теми, които никой не искаше да докосне.

Единствено БСП пропука тази тишина и поставяше темата, но в пейзаж, пълен с похитени и пленени медии, това само подчертаваше виновното мълчание на останалите. И като казвам БСП, не разбирам само Елена Йончева. Днес Йончева обича да приписва тази тема единствено на себе си, но самата Йончева стана възможна, благодарение на усилията на левицата, благодарение на това, че цялата парламентарна група на социалистите работеше по нейните сигнали, случаи и казуси. И заради това няма как да кажа само "Йончева", всички корупционни скандали, които гръмнаха, бяха колективно усилие на БСП.

Вече излезе окончателната присъда на дългогодишното мълчание. Испанските власти пратиха доклад, в който ясно се казва, че покрай цялата афера с къщата в Барселона вероятно са изпрани над 5 млн. евро. Стана ясно, че в този документ не се правят директни обвинения към Бойко Борисов, но има негови снимки. Засегнатата страна реагира яростно и с вой. Експремиерът обяви, че живеел в Банкя и никога не е имал къща в Барселона. Но той така и не успя да обясни защо негови снимки присъстват в доклада на испанските власти. Фактът, че е ходил много пъти в Испания, не обяснява снимките. Испанците дават насока, но точно защото фигурата, която трябва да обвинят, е твърде мастита, оставят българските власти да си свършат работата.

И точно тук опираме не само до мълчанието на медиите, но и до бездействието на прокуратурата. Значи испанците успяха да открият следи за пране на пари, а българските обвинители не, така ли? Какво говори това за състоянието на прокуратурата? Какво показва това за димната завеса, която Иван Гешев през цялото време е вдигал около ГЕРБ и техния вожд?

Това, което се изясни за Барселона, опасявам се, поставя много неприятни въпроси и съмнения за раздраната от интриги и манипулации българска обществена среда. Трябва ли да напомням, че дълго време единствено в "Гугъл" можеше да се намери нещо за къщата в Барселона и за тревожните дълги бедра на мис "Бикини", никъде другаде. В различна държава вероятно всичко това щеше да е окончателна присъда на едно бивше управление, чиито представители днес обикалят медиите, за да се правят на моралните и социалните съвести на народа. Но справедливостта идва, с крачки бавни, но се появява на хоризонта. И това, че вече открито говорим за Барселона, че главният заподозрян се оправдава нелепо, е добро начало...

Александър Симов

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.