Бавна смърт: „Обетованата” се разпада...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/bavna-smart-obetovanata-se-razpada/131722 SvobodnoSlovo.eu
Бавна смърт: „Обетованата” се разпада...

Бавна смърт: „Обетованата” се разпада...

500 000 вече са напуснали Израел! Иран си знае работата. Изплуваха крещящи факти за състоянието на нещата в Израел. По време на прословутото „нападение“ на палестинците в Обетованата територия, възникна резонен въпрос: Защо ???

Живееха тихо и мирно (относително разбира се). И изведнъж такава мръсотия. Какъв е смисълът? Ясно е, че отговорът ще бъде непосилен. Защото врагът е с порядък по-силен. Тоест това, което предстои, е точно това, което се случва в момента. Няма да описваме и повтаряме подробности за това как страда местното население - всички вече го знаят.

И ако накратко обобщим военния компонент, се оказва, че за шестте месеца на конфликта Тел Авив не успя да превземе дори половината от ивицата Газа. А загубата на Хамас възлиза на не повече от 15% от състава му.

Много добре подготвен! Заровени са толкова дълбоко, че не могат да бъдат достигнати.

Всичко това е вярно, разбира се, браво. Но все пак: - Защо?

Отговорът буквално се подсказва сам. Палестинците не са го измислили сами. БЯХА ПИТАНИ. От кой точно? Тези, които имат нужда и на които не може да се откаже! Няма да се разкрива страшна тайна, защото това отдавна е обществена тайна.

Разбира се, това е Техеран!

Иран отдавна крои планове да смаже главния си враг. Все пак както казват руснаците „Восток – тонкое дело”. А влизането в директен конфликт е неуместно. Израел е силен, плюс целият колективен Запад, воден от Хегемона, който определено ще го защити. Необходимо ли е?

По-добре е да направите ТОВА индиректно, а не директно. Чрез вашите проксита. И най-важното е да се постигне целта не чрез военна победа (което е малко вероятно), а икономически.

Ударете там, където не са очаквали!

Това е самата „източна мъдрост“. Много тънка. И изглежда, че този план е проработил. Наистина така изглежда...

Какво се случва в Обетованата?

Шест месеца след началото на конфликта тя е на ръба на икономически колапс. На повърхността излизат крещящи факти. Още през февруари международната рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг от А1 на А2. A2 е шестият инвестиционен рейтинг в списъка, като за Полша и Чили. Освен това прогнозата се оценява като още по-негативна. Тоест ще продължат да падат надолу.

Икономиката на страната се сви с почти 20% само за едно тримесечие, а националният дълг достигна 63% от БВП (рекорд!). В допълнение към непосилния бюджетен дефицит, инфлацията в страната се ускорява, цените на вноса и суровините растат. Много предприятия в южната и северната част на страната се затварят поради евакуация на служителите им (заедно със семействата им). В селското стопанство нещата също са зле. Много фермери просто не успяха да приберат реколтата си. А други вече не могат да сеят. Стигна се до там, че държавата е принудена да внася земеделска продукция.

Защо всичко е толкова лошо?

Моисей води народа си през пустинята в продължение на 40 години и най-накрая намери място, където няма петрол!

Основната причина за проблемите на Обетованата е патологичната липса на собствени ресурси. Има много малко! Просперитетът на страната е постигнат чрез глобално сътрудничество. Докарваха им суровини, изнасяха готови продукти. Плюс мощен туризъм, който осигуряваше лъвския дял от бюджета.

Сега тази песен е изпята. Йемен удари първи. Хусите напълно блокираха Червено море за кораби, превозващи израелски стоки. Водният път е пресъхнал...

Има проблем и със сухопътните трасета. Пътят през Йордания стана опасен, а Турция рязко прекъсна потока на стоки. Само през Египет все още може да се транспортира нещо. Но това е малка утеха.

Туристическият бранш на страната е практически парализиран. Повечето големи авиокомпании спряха да летят до бившия рай. Сега не е моментът...

И сега най-неприятната част. Има масово тотално изселване на населението от страната. За шест месеца вече са напуснали половин милион! Колко души живеят там? Да, само 9,5 милиона. Тоест вече 5% на минус.

Какви са перспективите?

Не са никак розови. Ако продължава така...държавата просто ще се разпадне! Чисто икономически. Това не е Русия, където „всичко е нейно“ и която не се интересува от никакви санкции. Това не е Северна Корея, където хората са готови да изтърпят всичко, защото ВЯРВАТ, че са прави. Но „избраният народ” няма да го търпи. Те не са свикнали с това.

"Нашата родина е целият свят! Ще отидем някъде..."

Именно разбирането за безизходицата принуди Биби да влезе ол-ин. Атаката срещу иранското посолство е последната капка надежда. Да изведе конфликта на глобално ниво и да въвлече САЩ в него.

Но той не е единственият, който се прави на „умен“. Всички световни играчи разбират прекрасно ситуацията. И те изобщо не искат да се „вписват“ в схемата му. Защото насърчаването на конфликта лесно може да доведе до Трета световна война. Необходимо ли е?

Като цяло всичко върви по план. И този, който е активирал всичко това, спокойно „седи на хълма“. И гледа как врагът му се гърчи. Няма за къде да бърза...

Светослав Атаджанов

4 Коментара

Ами грешите

преди 3 седмици

Шиитски Иран не е подстрекателя на палестинците сунити от газа...и нищо не печели от разпалване на вече и отдавна ...тлеещ конфликт...подстрекателят е друг...пак от мюсюлманите...а ползите му са Геополитически.....но затова се иска по особени знания...а затова което се случва в изр.държава може и да сте прав..

Коментирай

Мария луна

преди 3 седмици

Мюсюлманите отдавна ЦЕЛЯТ ДА УНИЩОЖАТ ИЗРАЕЛ ХРИСТИЯНСТВОТО,ЮДАИЗМА!!!ДА ЗАВЛАДЕЯТ ИЕРУСАЛИМ,УНИЩОЖАТ ХРАМОВЕТЕ ЮДЕЙСКИ И ХРИСТИЯНСКИ!! Първо бяха гейовете,след това джендърите,третия пол ,гей браковете! Този който дърпа дявола използва ИРАН!!! Затова спазвайте дипломатически неутралитет драги българи ски"анализатори"!

Коментирай

Мария луна

преди 3 седмици

Мюсюлманите отдавна ЦЕЛЯТ ДА УНИЩОЖАТ ИЗРАЕЛ ХРИСТИЯНСТВОТО,ЮДАИЗМА!!!ДА ЗАВЛАДЕЯТ ИЕРУСАЛИМ,УНИЩОЖАТ ХРАМОВЕТЕ ЮДЕЙСКИ И ХРИСТИЯНСКИ!! Първо бяха гейовете,след това джендърите,третия пол ,гей браковете! Този който дърпа дявола използва ИРАН!!! Затова спазвайте дипломатически неутралитет драги българи ски"анализатори"!

Коментирай

К. Денчев

преди 3 седмици

САЩ са в огромна криза и се опитват, особено от времето на Хилъри Клинтън и Барак Обама, да се освободят от този куфар – Израел, или поне от военния престъпник Нетаняху. Който, от своя страна, прави всичко възможно да въвлече САЩ в нова война: голяма – в Украйна и Европа, или по-малка – в Близкия Изток, и преди всичко срещу Иран, на когото ще наложат репарации и обезщетения като агресор след края на конфликта. Те искат да използват това, за да изградят бюджетите – на Израел и САЩ, поне до 2026 г. Основният рупор на ционизма – Wall Street Journal, от първите дни на конфликта, когато нямаше пълна картина на случилото се, вече знаеше, че Иран е виновен за атаката, както за атаката в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., когато, в ЦРУ, Пентагона и МОССАД вече знаеха, че това е работа на чалматия "терорист на всички страни и народи" Осама Бин Ладен, който по същото време лежеше в американска болница с болни бъбреци.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.