Евроатлантическите ястреби и пропагандисти,заприличаха на мокри кокошки

https://svobodnoslovo.eu/komentar/evroatlanticheskite-yastrebi-i-propagandistizaprilichaha-na-mokri-kokoshki/123091 SvobodnoSlovo.eu
Евроатлантическите ястреби и пропагандисти,заприличаха на мокри кокошки

Евроатлантическите ястреби и пропагандисти,заприличаха на мокри кокошки.

В евроатлантическите кръгове нараства тревогата от връщането на Тръмп. Увеличава се ужасът,че второто му президентство може да означава краят за НАТО. Особени страхове предизвика предизборното изказване на Тръмп": „Трябва да завършим процеса на фундаментална преоценка на целта и мисията на НАТО, който започнахме при моето управление“,цитирано от New York Times.

 Евроатлантическите ястреби и пропагандисти,в последно време заприличаха на мокри кокошки и се чудят какво да правят,ако Северноатлантическият алианс и хранилките им вече не съществуват. Може да си спомнят фразата на Остап Бендер за леда и съдебните заседатели.

„Когато репортерите на New York Times,помолиха Тръмп да обясни какво има предвид под „фундаментална преоценка на целта и мисията на НАТО“, Тръмп изрече доста мъгливата фраза,която не даде ясен отговор, но показа скептицизма му по отношение на алианса“. Той каза: „Задължение на всеки президент на Съединените щати е да гарантира,че съюзите на Америка служат за защита на американския народ и не застрашават живота и имуществото на неговите граждани.“

Брюкселските служители не знаят как да се справят с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, ако той се върне на власт, пише New York Times. Европейски посланици и представители на мозъчни тръстове правят поклонения при сътрудниците на Тръмп,за да научат за намеренията му,пише рупорът на демократите.

Според последното проучване на „Уолстрийт джърнъл“ рейтингът на Джо Байдън е достигнал абсолютното дъно за цялото му президентство.Анкетата на авторитетния вестник показва, че настоящият президент на Съединените щати изостава от своя предшественик, в хипотетичния президентски сблъсък през 2024 г. с 4%. Разлика, която се увеличава. Това означава потенциални сътресения в традиционната динамика на двете партии. Неодобрението към Байдън нараства – едва 23% от избирателите смятат, че политиката му им е повлияла положително. Това рязко контрастира с носталгичните икономически реминисценции за ерата на Тръмп.

 В интервюта през последните няколко месеца, повече от половин дузина настоящи и бивши европейски дипломати, пожелали да останат анонимни, казали,че има нарастващо безпокойство сред техните правителства.

Завръщането на Тръмп може да означава не само изоставянето на Украйна,което е естественото отношение към воюващите им,за тях съюзници,но и по-широко изтегляне на САЩ от европейския континент и унищожаване на НАТО.

„Има голяма загриженост в Европа, че второто президентство на Тръмп ще доведе до фактическо оттегляне на Съединените щати от НАТО“, каза Джеймс Г. Ставридис, адмирал от ВМС с четири звезди,който беше върховен главнокомандващ на НАТО от 2009 до 2013 г.

"48% от американците смятат, че Съединените щати харчат "твърде много" за военна и финансова помощ за Украйна, показа скорошно проучване на The Financial Times и Ross School of Business в Университета на Мичиган, пише FT. За сравнение, 27% смятат подкрепата на Вашингтон за достатъчна ", а 11% смятат, че Съединените щати харчат малко. Противопоставянето е най-силно изразено сред републиканците: 65% смятат, че американската помощ за Украйна е прекомерна." Завръщане на Тръмп би означавало,не само прекратяване на помощта за Украйна,но и напускане от Америка на континента в широк смисъл, както и разпадането на Северноатлантическия алианс.“ 

Доналд Тръмп не демонстрира желание за запазване на съюза поне в сегашния му вид, напротив, постоянно намеква за необходимостта от трансформирането му.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.