Гейзер от подмолите на криминалната държава

https://svobodnoslovo.eu/komentar/geyzer-ot-podmolite-na-kriminalnata-darzhava/131480 SvobodnoSlovo.eu
Гейзер от подмолите на криминалната държава

Паниката е много лош съветник, някои от ПП-ДБ яко се изложиха в усилията си да бранят Коцев

Работата на служебния кабинет „Главчев“ започна с огромен обществено-политически скандал, последвал все още непотуления позор покрай убийството на рецидивиста Нотариуса. След бурната имитация на управленската разглобка на не-коалиционото правителство „Денков-Габриел“, реално продължаващо съществуването си в служебно.

Потвърждават го съставът му и изявления откъм ГЕРБ - главната политическа благодетелка на напълно орезилената във и около властта коалицийка ПП-ДБ. Логично кабинетът „Денков“ дори не направи сериозен отчет за дейността си, а предложи сам откъслечни видео-изявления с предизборни внушения.

Бойко Борисов: „В служебния кабинет доминира кабинета "Денков - Габриел"... 3 - 4 са нови имена... Зам.-министрите са назначени от ПП... Живко Коцев съм го назначавал във Велико Търново 2013 г.“

Явно подсказа и намерение за запазване на сглобката и след изборите: „Ако всичко около скандала с МВР се окаже истина, бихме работили с ПП-ДБ, но без знаковите им лица!“ Ами Посолството го иска, Вашингтон докрай брани своите „кучи синове“!
ГЕРБ и ДПС пак ще обясняват следизборно, че се налага да се сглобяват с ония в името на народа, заради разните ценности и в борбата си с всяко зло. Няма как, това е по-малкото зло с елементи на някакво добро!

"Аз не си спомням по-голям скандал в МВР, с толкова големи последици и с такъв международен удар", заяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Николай Радулов, бивш секретар на МВР: „В този скандал с митниците, като че ли всички участници са загубили чувството за мяра и за приличие, не се крият въобще.“

Същевременно от ИТН искат „максимално бързо да се отървем от тази пасмина“, а в „Труд news“ се настоява „деградиралата шизофренична клика“ час по-скоро да се пръждоса. Какво препоръчват избирателите ще стане ясно на 9 юни, може да се предположи нещо подобно.

Скандалът обаче далеч не е свързан само с МВР, в него са документирани със снимки и изявления пред следствени органи лица от най-високи етажи на администрацията и политиката. Ключовият въпрос е обявяваните и съответно разследвани като трафиканти и перачи на пари Паскал, баща и син Димитрови, доказано такива ли са или само набедени.

Ако се влезе в съда само с обосновани предположения и кухи свидетелски показания от типа „една жена каза“, всичко ще се потули. Ще остане само уволнението на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с крайно неетичното му професионално поведение. А върху протичащите в скандала високопоставени политически пачаври новите смрадливи лекета няма да се забележат.

По-вероятно е все пак прокурорите да стигнат до уличаващи факти и доказателства, да съберат значими за съда свидетелски показания. Твърде висок и зловонен е гейзерът от кални маси, изригнал от дълбините на осакатената ни държава към заблатената обществено-политическа среда. Твърде дълго продължи у нас криминалната революция, започнала в края на 1989 г.

Под обоснованото предположение за участие в организирана престъпна група (ОПГ), въз основа на което са арестувани баща и син Марин и Стефан Димитрови, се забелязва здрава основа. Заедно с тях също в ареста е и бившата шефка на митниците Петя Банкова, дошла отскоро от ДАНС, препоръчана там от одиозния висш фактор в ПП и бивш финансов министър Асен Василев.

Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров от първо лице твърди, че соченият като контрабандист Стефан Димитров бил чест гост в кабинета на Бойко Рашков, докато е бил вътрешен министър. Много неловко за бивш следовател Рашков отрича, но за същото говори и Живко Коцев! Стават двама, а и на снимките потвържденията за явна близост са красноречиви.

Има и трети - Живко Коцев в ролята на защитен Свидетел №3: „Знаех, че Марин и Стефан Димитрови са контрабандисти, поддържах връзки с тях от лоялност към Бойко Рашков.“

"Предполагам, че г-н Рашков ще сподели с прокуратурата за отношенията си с тези лица", заяви ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова във връзка с изтеклите снимки. Съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

Преди да го тръшне стомашен вирус, Коцев споделя пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията за различни зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от престъпния свят. Останал и с разбирането, че Димитрови искали в МВР и митниците да се извършат конкретни кадрови назначения за осъществяване на контрабандни канали.

Бившият министър-председател Кирил Петков, съпредседател на Промяната и сегашен депутат от ПП-ДБ също позира нахилен на кадро, почти прегърнал топло същия Стефан Димитров.

Не един и двама коментиращи по темата  наблюдатели се присетиха за фигурата на свинските черва като пример за тесни връзки. Това ще остане като устойчиво впечатление и в обществото. Мнозинството граждани отдавна са си изяснили що за пернати хищници са наглеците от Промяната и жълтопаветното им обкръжение.

В хода на разпит бившият министър на електронното управление Александър Йоловски разказва за натиска и заплахите срещу него от страна на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, от депутата от „Да, България“ Божидар Божанов и от Васил Величков, приближен до съпредседателя на ДБ Христо Иванов:

„Беше ми наредено да правя каквото и както ми кажат, включително да ми подават фирмите, които да печелят поръчки от министерството.“

В „Капитал“ на Иво Прокопиев споменатият Величков, доскоро съветник на редица министри, е наричан гальовно „бизнес ангел“. Фирми на такива „ангели“ трябва да печелят поръчки, когато на власт е ПП, а за отказ министърът е заплашен със смърт и се е наложило да го охраняват службите.

Свинскочревната връзка се паникьоса, във възпаленото въображение на свързаните с разследваните за трафикантско ОПГ са се появили драматични развръзки с лоши за тях последствия. Паниката е много лош съветник, някои яко се изложиха в усилията си да бранят Коцев. Особено се изложи с жалка словесна еквилибристика академик Денков.

Небезизвестната Лена Бориславова развесели публиката с познания по физиогномика, като каза по бТВ, че дори по лицето на Коцев личи, че не е престъпник. Някои иронично  оспорват тази дисциплина, наричат я псевдонаучна, но тя работи, споменавана в древността от Хипократ и Гален, в по-ново време от Ясперс. Едва ли обаче в Харвард са готвили Бориславова и в тази област.

Ако по израженията на лицето и движенията на крайниците и тялото не може да се правят убедителни изводи, актьорската професия би била излишна. Дали Коцев е консумирал престъпление, не може да се каже по мимико-пантомимичните му изяви.
Но че е горещ привърженик на Истанбулската конвенция редом с Асен Василев и Румен Спецов, е добре видимо.

Очаква се паникьосването му да доведе до нови разкрития за делата „променливи“ и свинскочревните връзки с криминалния свят. Белким се пръждосат!

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.