Къде е забранена бурката?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kade-e-zabranena-burkata/138026 SvobodnoSlovo.eu
Къде е забранена бурката?

Може да е графика на карта и текст, който гласи 'IN WHICH COUNTRIES IS THE BURQA BANNED? A burqa is an enveloping outer garment worn by some Muslim women which fully covers the body and the face, Norway Canada France Russia Spain Morooco China Senegal Gabon Sri. Sri.Lanka Ban in public places Full partial ban in some localities Ban on sale and manufacturing Ban in some public buildings the public workplace wwe.lta3a/tlle.cetoeo/oto'

Тази карта предоставя информация за страните, в които бурката, която покрива тялото и лицето и се носи от някои мюсюлмански жени, е обект на различни видове забрани.

Картата използва различни цветове, за да посочи вида на ограничението във всяка държава:

Червено (забрана на обществени места) : Франция, Белгия, Австрия, България, Дания, Швейцария, Таджикистан, Шри Ланка, Камерун, Чад, Габон, Република Конго и Сенгал.

Жълто (Пълна или частична забрана в някои населени места) : Канада, Русия, Китай, Италия, Германия, Испания и някои страни в Западна и Централна Африка като Нигер.

Лилаво (Забрана за продажба и производство) : Мароко.

Син (Забрана в някои обществени сгради или на обществени работни места) : Норвегия, Холандия, Турция, Алжир, Тунис и Босна.

Страните забраняват бурката по различни причини, често вкоренени в културни съображения, съображения за сигурност и социални съображения. Ето някои често срещани причини:

Загриженост за сигурността:

Проблеми с идентификацията : Бурката покрива цялото лице, което затруднява идентифицирането на хората. Това може да създаде рискове за сигурността на обществени места и да създаде предизвикателства за правоприлагащите органи.

Предотвратяване на престъпността: Властите твърдят, че скриването на лицето може да улесни престъпни дейности или терористични действия, тъй като улеснява хората да скрият самоличността си.

Секуларизъм и интеграция :

Светски ценности : В страни като Франция, където има силен акцент върху секуларизма (laïcité), бурката се разглежда като символ на религиозно изразяване, което противоречи на светския характер на държавата.

Социална интеграция : Някои правителства вярват, че бурката пречи на социалната интеграция и взаимодействие, като се аргументира, че комуникацията лице в лице е от съществено значение за социалното сближаване и интегрирането на малцинствените общности в по-широкото общество.

Права на жените и равенство:

Символ на потисничеството: Някои гледат на бурката като на символ на потисничеството на жените и вярват, че забраната й ще насърчи равенството между половете и освобождението на жените.

Натиск и принуда : Има опасения, че някои жени са принудени да носят бурка против волята си и забраната се разглежда като мярка за защитата им от принуда.

Обществен ред и социални норми:

Културни норми : В някои общества покриването на лицето се смята за противоречащо на културните норми и традиции на обществено поведение и кодове за облекло.

Обществен ред : Правителствата могат да твърдят, че покривалата на лицето могат да нарушат обществения ред и не са в съответствие с културните и обществени очаквания на страната.

Правни и политически съображения :

Еднаквост в дрескодовете : Някои страни прилагат единни дрескодове за обществените места, за да осигурят последователност и спазване на местните норми.

Законодателство относно религиозните символи : На някои места законите, забраняващи бурката, са част от по-широко законодателство, ограничаващо религиозните символи в публичните институции, за да се поддържа държавен неутралитет по религиозни въпроси.

Боян Дуранкев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.