Официално: 12 000 ТОНА ФАЛШИВО СИРЕНЕ и КАШКАВАЛ,  А НЕОФИЦИАЛНО - ИСТИНСКИ НЯМА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/oficialno-12-000-tona-falshivo-sirene-i-kashkaval-a-neoficialno-istinski-nyama/125050 SvobodnoSlovo.eu
Официално:  12 000 ТОНА ФАЛШИВО СИРЕНЕ и КАШКАВАЛ,   А НЕОФИЦИАЛНО - ИСТИНСКИ НЯМА

Официално:

12 000 ТОНА ФАЛШИВО СИРЕНЕ и КАШКАВАЛ, 

А НЕОФИЦИАЛНО - ИСТИНСКИ НЯМА 

.

12 000 тона фалшиво сирене и кашкавал е продадено през 11-те месеца на миналата година. Това сочат данните на Министерството на земеделието и храните.  

През ноември ( последният месец с данни) количествата са 1173 тона. Средно на месец се продават над 1000 тона, като през летните месеци количествата са най-високи - над 1300 тона .

Сиренето и кашкавалът без палма - от краве мляко, се сочи на 69 600 тона. През ноември то е 5423 тона. За сравнение през март и май 2023 г. надхвърля по 7000 тона.

.

Преработеното мляко е над 656 млн. литра: кравето е над 618,3 милиона литри, овчето - 23,8 милиона литри, козето - 10,5 милиона литри. 3,5 милиона литри е вложеното биволско, смесено мляко и сметана.

-----------------------------

Сметката обаче за сиреното и кашкавала въобще не се връзва с добитите количества мляко от различен вид. 

Например за тези 11 месеца са произведени 10 240 тона овче, биволско, козе сирене. Това са грубо казано, 10 240 000 килограма. Обаче сборът на всичкото мляко (овче, биволско, козе) е 38 милиона литри. Излиза, че килограм от тези сирена са направени от само 3.71 литра мляко, което е невъзможно. При това немалка част от това мляко се преработва в кисело, а не в сирена. Сметката въобще не се получава. 

Имаме и друг парадокс: по отчет овцете-майки се водят 928 800. От тях са получени 24 милиона литра. Е, питам се как една овца дава само 24 литра мляко годишно. Изводите може да са два: броят на овцете е надут заради субсидиите. Или обратния извод - броят е реален, но половината от продукцията не се отчита и се реализира контрабандно. 

Ако се направи подобна сметка при кравето сирене, тя също не излиза. 

Млечните крави у нас са 199 976 броя. Техният млеконадой (за 11 месеца 334 дни по 9,82 литра) прави 650 милиона литри годишно (656 млн. по отчетените данни). Т.е. може да предположим, че посочените от министерството данни са истински. 

Но всичко останало е фалшиво. 

По тези данни прясното мляко е 60 463 000 литра. Киселите млека са 149 560 000 литра. Следователно за преработка остават 445 977 000 литра или по 6.4 литра средно на килограм сирене или кашкавал. 

Следователно и "истинското" сирене и кашкавал не са такива - истински, а пълни само господ знае с какви добавки и палмово масло. Ще отбележа, че саламуреното сирене в тенекии за износ (какъвто вече практически няма) се прави от 12 литра мляко, а кашкавалът за износ - от 17-18 литра мляко. Навремето такъв беше и БДС, който сега обаче не се прилага, каквото и да пише на етикетите. 

.

Следва и още един извод: по официални митнически данни вносът на палмово масло, което се влага в тези продукти, няма как да покрие тези разлики. Няма и как да го покрие и вносът на мляко на прах (около 3000 тона годишно). Следователно като за капак налице е огромна по размери контрабанда. 

*** БЕЛ.: за оводняването на сирената не споменавам, понеже вече съм ви запознал мин. г. с данните. Не споменавам, че много "овчи" продукти всъщност са крави. Не споменавам и търговски марки и фирми. Защо ли - защото през тези години многократно - десетки пъти съм ги споменавал, давайки различни изследвания, проверки и др. (последния път септември мин. г.)

Григор Лилов

4 Коментара

Борис

преди 3 месеца

Ами к,во да ви кажа-БАБХ влизат на проверки с ръце в джобовете,а пък излизат така,че и две ръце са им малко! ЛИЧЕН ОПИТ!

Коментирай

Борис

преди 3 месеца

Ами к,во да ви кажа-БАБХ влизат на проверки с ръце в джобовете,а пък излизат така,че и две ръце са им малко! ЛИЧЕН ОПИТ!

Коментирай

123 км

преди 3 месеца

Ами за това няма етикет на сирене и кашкавал на който да не пише "калциев двухлорид". Тази химия се слага за да се слепи всичко /включително и водата/, както и да се избегне зреенето от 45 дни. При ползването на калциевия двухлорид след няколко часа всичко направено с него става много твърдо. Дори "сиренето", ако остане в чиния на масата става на тебешир. Калциевият двухлорид обаче е вреден и всеки може да се поинтересува какви са последствията за здравето.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.