Около 46% от работниците и служителите в САЩ, които получават платен отпуск от своя работодател (не всички имат право на платен годишен отпуск) – независимо дали за ваканция, преглед при лекар

https://svobodnoslovo.eu/komentar/okolo-46-ot-rabotnicite-i-sluzhitelite-v-sasht-koito-poluchavat-platen-otpusk-ot-svoya-rabotodatel-ne-vsichki-imat-pravo-na-platen-godishen-otpusk-nezavisimo-dali-za-vakanciya-pregled-pri-l/138758 SvobodnoSlovo.eu
Около 46% от работниците и служителите в САЩ, които получават платен отпуск от своя работодател (не всички имат право на платен годишен отпуск) – независимо дали за ваканция, преглед при лекар

Може да е графика на текстово съобщение

Около 46% от работниците и служителите в САЩ, които получават платен отпуск от своя работодател (не всички имат право на платен годишен отпуск) – независимо дали за ваканция, преглед при лекар или леки заболявания, не вземат целия си платен отпуск, който и без това не е дълъг.

Друго изслеедване показва че около 44% казват, че се чувстват "изгорени" от прекомерно натоварване на работа.

Работниците с по-високи доходи са по-склонни от работниците със средни и по-ниски доходи да кажат, че вземат по-малко време от предложеното. Около половината от работниците с по-високи доходи (51%) казват това в сравнение с 45% от работниците със средни доходи и 41% от работниците с по-ниски доходи.

Разлики има и по ниво на образование. Около половината от работниците, които имат бакалавърска степен или по-високо образование (51%) казват, че вземат по-малко отпуск от предлаганото, в сравнение с 41% от работниците с по-ниско образование.

Сред работниците, които получават платен отпуск, има и разлики по вид заплащане, управленски статус и индустрия, когато става въпрос за използване на това предимство:

Работниците на заплата са по-склонни в сравнение с работниците на час да вземат по-малко платен отпуск, отколкото им предлага работодателят (52% срещу 39%).

Мениджърите са по-склонни от немениджърите да кажат, че си вземат по-малко време от наличното (54% срещу 42%).

68% от работещите в образованието и 57% в правителството, публичната администрация или армията казват, че си вземат по-малко отпуск от предложеното. Те са по-високи от дяловете в други индустрии, които казват същото.

Когато работниците, които не вземат целия си отпуск, бъдат попитани защо постъпват така, някои причини са по-чести от други.

Около половината от тези, които не отделят цялото си свободно време (52%), казват, че не чувстват необходимост да отделят повече.

Подобен дял (49%) казват, че биха се тревожили, че ще изостанат на работа, ако си вземат повече отпуск.

Около 43% от работниците, които не ползват целия си отпуск, казват, че биха се почувствали зле, ако колегите им поемат допълнителна работа.

Причините на работниците да не вземат повече отпуск също варират в зависимост от демографските характеристики и характеристиките на работата, включително раса, пол и години с техния работодател:

Жените са по-склонни от мъжете да кажат, че се чувстват зле от това, че колегите поемат допълнителна работа, е причината да вземат по-малко отпуск от предложеното (48% срещу 39%). Жените на възраст от 18 до 49 години са особено склонни да кажат това в сравнение с мъжете от същата възрастова група (53% срещу 43%).

Чернокожите работници са по-склонни от белите работници да кажат, че рискът от загуба на работата им е причината да вземат по-малко отпуск от предлаганото (21% срещу 13%).

Около една четвърт (24%) от работниците, които работят с работодателя си по-малко от година, казват, че рискът от загуба на работата е причина да не си вземат повече отпуск. Подобен дял (21%) от работниците, които работят с работодателя си между една и пет години, казват това. По-наемните работници са по-малко склонни да кажат, че това е причината да не вземат цялото си свободно време (11% казват това).

Боян Дуранкев

6 Коментара

това кво ни засяга нас тука

1 month before

тука дори работа нямат хората, камоли платена отпуска

Коментирай

Bad Face

1 month before

Доста тенденциозно написана статия от човек, който не познава американската система за труд! Никъде не е обяснил, че една и съща работа се извършва от щатни работници и от независими контрактори на акорд, които сами си определят дали да работят или не, дали да се осигуряват пенсионно и здравно или не. Не е обяснил, че има разлика дали работата ти е синдикализирана или не, дали работиш за правителството или не. Не забравяйте и че този сайт е под командването на Шиши, всички статии в негова възхвала са със забранени коментари под тях!!!

Коментирай

Hop

1 month before

HOP

Коментирай

До втория тъпак

1 month before

Кое е тенденциозното, бе тъпунгер? Това са реалностите. Всеки човек би предпочел работа, която както я описваш със защита от профсъюз, високи заплати, дълга отпуска, добра здравна и дентална застраховка, но много малко хора там имат тази възможност. Не ми се ще да се хабя с тъпаци като теб.

Коментирай

Bad Face

1 month before

Аз имах такава синдикализирана работа, бях поканен (нямах намерение да заминавам за САЩ, желаех Канада понеже съм франкофон) с неустоимо предложение още е България, през 1991 година да я работя, с осигурено жилище, детска градина за децата и работа за жената, не съм се занимавал и с визи, взеха ни паспортите и ни ги върнаха готови..... Ти защо не си на такава работа? Причината да не е е теб или това като предлагаш като продукт на труда? През 1991 година с жената започнахме работа с 350 000$ годишно за двамата, а се пенсионирахме при почти 3 пъти повече, отново общо за година. Всеки си има цена, явно ти понеже си умник нямаш добра цена на пазара на труда.

Коментирай

....

1 month before

....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.