Първите университети във всяка страна.  Знаете ли кой е първият български?!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/parvite-universiteti-vav-vsyaka-strana-znaete-li-koy-e-parviyat-balgarski/142929 SvobodnoSlovo.eu
Първите университети във всяка страна.  Знаете ли кой е първият български?!

Първите университети във всяка страна. 
Знаете ли кой е първият български?!

От София е.
Е, не е Софийският, не е УНСС.

Първи е Националният военен университет „Васил Левски”, който води началото си от есента на 1878 г., когато на 1 септември във Филипопол (Пловдив) императорският руски комисар в България генерал-адютант княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков подписва Заповед № 14 по Военното управление на Българската земска войска, с която назначава първия команден състав на Софийското военно училище, състоящ се от шест души. Училището се нарича Софийско, тъй като е предвидено то да е там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз.

За първи началник на училището е назначен капитанът от руската гвардия Николай Николаевич Флейшер, който на 6 септември издава Заповед № 1 по училището. От тази дата започва летоброенето не само на военното училище, но и на цялата българска военнообразователна система.

В Пловдив училището се разполага в Първоначалното училище „Света Троица”, което се е намирало в старата част на днешния град. Преместването на училището в София се извършва от 14 до 19 ноември – до Пазарджик с влак, а от там пеша.

Първият район на училището в София е бивша турска военна болница, която се е намирала зад днешния Централен военен клуб. Там на 26 ноември 1878 г. училището официално е осветено и открито със Заповед № 18 по Военното управление на България. На следващия ден започват учебните занятия с приетите юнкери едновременно в двата класа.

Боян Дуранкев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.