Политиците и партиите твърдо отказват да пуснат "кокала"

https://svobodnoslovo.eu/komentar/politicite-i-partiite-tvardo-otkazvat-da-pusnat-kokala/136349 SvobodnoSlovo.eu
Политиците и партиите твърдо отказват да пуснат "кокала"

Никога не е имало по-ясна заявка от българския народ към своите политици от последните избори. Със своето гласуване хората заявиха ясно:

Омръзнало им е от голяма част от лидерите и тяхното пълно нежелание да "пуснат кокала" и да въведат нови хора в политиката - лица като Волгин получиха огромен преференциален вот, докато партиите им падат. Изненадващ резултат за нови лица от “Величие” и дори Радостин Василев също показва, че избирателите търсят някакво освежаване, каквото и да е. Хората очевидно търсят нови личности.

Какво направиха политиците, след като чуха ясно какво иска народа? Ами, нищо. Нямат никакво намерение да отстъпват.

Корнелия Нинова и Христо Иванов подадоха оставки, но надали ще бъдат заменени от свежи лица. При ГЕРБ се виждат нови лица като Рая Назарян, но докато ЕНП завива надясно, те отказват да издигне силни десни личности на значима позиция в партията. “Възраждане” също видяха как избирателите масово гласуваха за Волгин на евроизборите, а вотът им за националните избори се стопи. Освежаване - все още няма.

Гласовете на ВМРО не стигнаха дори за субсидия за партията на Каракачанов, но на европейските избори с водач на листата Ангел Джамбазки имаха двоен резултат. По-ясна заявка за нуждата от смяна на ръководството не може да има - но не изглежда сякаш тя ще се случи.

Атанас Атанасов от ДСБ също твърдо отказва да се оттегли и дори получи вот на доверие от ръководството на партията си, а партията му се стопява, докато Радан Кънев получава огромен брой преференции. 

Лица от ПП и ДБ също бяха наказани от избирателите и не е случайно, че става въпрос точно за хора, които се разпореждаха с партиите - Настимир Ананиев, Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева. Даниел Лорер беше изхвърлен от европейската листа поради преференции.

За следващите избори ще се борят същите хора, същите партии и същият "партиен елит". Този, на който народът показа ясен червен картон.

Остава само един въпрос - партиите ли ще се сменят или лицата? Би трябвало вече да е ясно, че смяната е неизбежна.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

3 Коментара

Мирмидон

2 months before

Бульо Пено, разкарай се.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.