ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ПРАВО ДА ИСКА НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/prezidentat-ima-pravo-da-iska-nacionalen-referendum/7671 SvobodnoSlovo.eu
ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ПРАВО ДА ИСКА НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

Синекурна длъжност ли е президентската? Много хора тези дни си задават въпроса дали Президентът няма само представителни функции и доколко може да влияе върху обществения живот. Точно тази година получихме и отговор на тези въпроси. Назначаваните служебни правителства опровергаха тезата, че от Президента нищо не зависи. Както виждаме, на практика той може да поеме и управлението на държавата, когато има парламентарна криза и когато предстоят избори.

Днес ще посоча още едно важно правомощие на държавния глава, което остава извън кръга на общественото внимание. Макар и да не е посочено изрично в Конституцията на Република България, то в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, в чл.10 е предвидено Президентът да прави предложение до Народното събрание за провеждане на национален референдум. Какъвто например "ВЪЗРАЖДАНЕ" предлага за членството ни в ЕС и НАТО, за въвеждане на еврото и други важни за нацията ни въпроси.

До настоящия момент единственият подобен национален референдум е за електронното гласуване, предизвикан от тогавашния Президент Плевналиев. Референдумът е проведен през 2015 година и е неуспешен, но показва, че има начин Президентът да предизвика подобна дискусия и решение.

Точно това правомощие на Президента да предложи на Народното събрание провеждане на национален референдум съответства на целта на партия "ВЪЗРАЖДАНЕ" да иска българският народ да каже думата си по тези въпроси, които все повече се разискват в обществото, а мненията са поляризирани.

Никой няма правото да си присвоява суверенитетът на народа и да говори от негово име. Само българският народ има правото, а и според мен гражданското задължение да взема важните решения за бъдещето си. Затова и този въпрос е толкова важен за нас. И с тези избори ние продължаваме към целта, която още преди години си поставихме.

Аз, като член на партия "ВЪЗРАЖДАНЕ", съм против ЕС и НАТО, както и категорично против въвеждането на еврото. Но смятам, че никой гражданин или партия, или политик, нямат правото да вземат решението вместо българския народ. Затова настояваме за национален референдум по тези въпроси. И ще се борим и работим за това!

Да живее България! Аз вярвам в българите!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.