РЕШАВАЩИ СОВАЛКИ ПРЕД ЯДРЕНИЯ ПРАГ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/reshavashti-sovalki-pred-yadreniya-prag/133040 SvobodnoSlovo.eu
РЕШАВАЩИ СОВАЛКИ ПРЕД ЯДРЕНИЯ ПРАГ

 

Последната надежда на Европа се казва Си Цзинпин. Това е единственият държавник, който би могъл да посредничи между Русия и Запада за решение на украинската криза. Тъй като събитията предвещават крайно неблагоприятно и опасно за Европа и света развитие, намирането на бърз изход от конфликта става крайно наложително.

Затова предстоящото посещение на Си Цзинпин във Франция надхвърля далеч рамките на двустранните отношения. Париж ще убеждава китайския ръководител да приеме и изложи пред Путин западната формула за изход от кризата.

Не е ясно какво може да съдържа формулата и докъде Западът би отстъпил. Това е загадката на разговорите, които Макрон ще води със Си. Китайският ръководител пристига в Париж в неделя и ще остане цели три дни - знак за важността и сложността на обсъжданите теми. Макрон ще обясни защо Западът хвърля всички усилия да не допусне руска победа в Украйна и как, ако все пак това се случи, вероятността от ядрен сблъсък ще достигне критично ниво.

Тайнствената западна формула или елементи от нея бяха излагани пред Пекин от Борел, от Шолц и от Блинкен. Всички настояваха Китай да се отдалечи от Русия. Удариха на камък и си тръгнаха с празни ръце. Китайски източници цитираха Си, който преди да приеме Блинкен, попитал : ‘’Този кога си тръгва”. Показателно за отношението към мисията му. Ако Макрон се поучи от неуспеха им и не иска непостижимото, може да има успех. Но ако се провали, Европа ще трябва да започне подготовка за най-лошия сценарии.

Защо Западът така истерично се бои от руска победа в Украйна? Вероятно очаква падането на киевския режим да предизвика разкриване на някои мръсни тайни за дълбоката евроатлантическа държава. Напр. аферите на сем. Байдън в Украйна, възникването на Ковида и ролята на ваксините, натрапването на джендъризма и покварата, как ЕС се оказа васал на САЩ, защо Борис Джонсън провали преговорите в Истанбул, кой гръмна Северен поток, как започнаха и се развиха събитията в Газа и т.н. На бял свят могат да излязат факти, които да разнебитят Запада. При това не става дума само за Украйна. Тя вече е осъдена. Една руска победа и последиците ѝ могат да застрашат съществуването на ЕС, на НАТО и на евроатлантическия модел. Изплашени от тази перспектива и с надежда да я предотвратят Франция и някои европейски страни говорят за изпращане на войски в Украйна.

Пагубни намерения, тъй като в отговор от Москва предупредиха, че няма да се поколебаят да използват ядрено оръжие, ако бъде застрашено съществуването на руската държава. Какво би сметнала за екзистенциална заплаха, Русия не уточнява. Но подсказа, че става дума за използване не на тактическо, а на стратегическо ядрено оръжие и то срещу центровете за вземане на решения, както казват руснаците. Това означава удари по Вашингтон, Лондон и Париж, както и по жизнено важните обекти на страните от НАТО.

Нищо не показва, че Си би се заел с посредническата роля. Той може да приеме, ако види искрено желание за мир и може да откаже, ако сметне, че му предлагат уловки. При първата хипотеза ще можем да очакваме развитие след визитата този месец на Путин в Пекин. При втората можем да очакваме пряка намеса на Запада във войната в Украйна.

Васил Василев

8 Коментара

Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

преди 1 седмица

Препоръчвам в ГЛАСОВЕ: Каролин Галактерос: Нови оръжия за Украйна, за да умира бавно? За Запада тя трябва да остане гноен цирей на прага на Русия 04 Май 2024 1709 7 Автор: Paix et Guerre par Caroline Galactéros

Коментирай

Голям рев за еуропата

преди 1 седмица

Да си русофил е също толкова отвратително, както и да си евроатлантически джендър. С война или без война, с ядрено или без ядрено оръжие, България си е кенефа на света и нищо не може да промени това. Другите ще си решават проблемите както намерят за добре.

Коментирай

Пускайте я тази атомна бомба, че Василев не издържа...

преди 1 седмица

И на този ядрени взривове в главата му. Ако руснаците четяха какви фантасмагории приписват местните русофили на самата Русия, щяха съвсем да се откажат от опити за влияние над България.

Коментирай

Тъпан

преди 1 седмица

А защо Син Дзин Пин не идва в Бългирия?

Коментирай

Мачка за погачка

преди 1 седмица

Кой произведе най-много маски за ковито? Кой беше набеден за ковито? От къде се завъртя пропагандата машина с изцепки по "социалните" мрежи? Кой притежава голяма част от Европа?

Коментирай

Кафе без зърна

преди 1 седмица

Шефа е дошъл, да си огледа инвестицията и да предупреди пуделите, да не му цапат по двора!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.