Ще разделят ли официално РСМ и Албания по пътя им към ЕС?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/shte-razdelyat-li-oficialno-rsm-i-albaniya-po-patya-im-kam-es/113536 SvobodnoSlovo.eu
Ще разделят ли официално РСМ и Албания по пътя им към ЕС?

Северна Македония има многобройни и все належащи въпроси за решаване

Ситуацията е напълно прозрачна – буквално на крачка са да бъдат върнати в началото на присъединителния си процес

В сряда, 12.07, Европейският парламент гласува доклада за напредъка на Албания, като отбеляза, че „приветства започването на преговорите за присъединяване с Албания”, отбелязвайки всичко постигнато от страната до момента. За разлика от нея, докладът за РСМ беше отложен, което поиска евродепутатът  ни Илхан Кючюк, който следи напредъка на Северна Македония.

Кючук беше обвинен от ИТН, че е извършил национално предателство, защото е премахнал от проектодоклада поправка 18, в която влизат всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в РСМ, а малко по-късно и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов му отправи критики, че в неговия доклад „картината е само в розовите краски”, макар „крещящата истина е, че в Северна Македония продължава политиката на нарушаване на човешките права и на  дискриминация спрямо коренното население на тази държава”.Отлагане обективно се налага, защото както сам и Йорданов посочва, евродепутатите са внесли общо 320 предложения за изменения в този Доклад, което говори достатъчно ясно, че има доста и съществени пропуски в него.

В самото искане за отлагане, също се посочва, че една от причините е „чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на Северна Македония, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права”, а Кючук добави, че от времето, което ще остане до окончателното гласуване на документа, ще бъде своеобразен тест за политиците в РСМ, което и в двата варианта ще помогне на ЕС да си изгради ясна позиция.

В началото на юли македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че до две седмици промените в Конституцията ще бъдат внесени в парламента на Северна Македония, за да започне процедурата в законодателния орган, но до момента, почти 20 дни по-късно, това още не се е случило. „Технически промени”, така се изказва той, макар да е пределно ясно, че към момента, именно защото не става дума само за технически детайли, управляващите нямат 2/3 мнозинство в парламента, а от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са категорично против вписването на българите в Конституцията.

Буквално преди броени дни и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че РСМ нямало да прави никакви промени в основния си закон, обвинявайки управляващия Социал-демократически съюз, че защитава интересите на България, като беше категоричен, че партията му е взела решение да спре всички официални комуникации на двустранно ниво с представители на правителството, освен ако не се договарят нови избори. Този израз „предсрочни избори”, вече се чува доста често там.

Ясно е, че в РСМ не са готови за членство в ЕС – не е необходимо да изреждаме всички линии, по които имат разминаване както с нашата страна, така и с основните принципи, залегнали в съществуването на Съюза. И няма никакви изгледи това скоро да се промени, дори напротив.

В края на май дори албанският премиер Еди Рама промени тона си към нас, като заяви, че пътищата на РСМ и Албания естествено са се разделили и не вижда причина да бъдат държани заедно повече. Това е доста по-различно поведение от следваното от него до момента, в което той непрекъснато ни укоряваше за позицията ни към Скопие. Нещо повече, година по-рано той нарече „позор” ветото ни спрямо РСМ, обвинявайки ни, че държим за заложници две страни. Разбира се, неговите изявления бяха предимно продиктувани от положението на страната му, която зависи от напредъка на Северна Македония. Или може би е редно да се каже – „зависеше”.

В доклада за напредъка на Албания, за който вече стана дума, ЕП посочва, че „всяка държава, обхваната от процеса на разширяване, следва да бъде оценявана въз основа на собствените си заслуги и че темпът на присъединяване към ЕС се определя от напредъка по надлежното функциониране на демократичните институции и следва да се основава на принципите на правовата държава, доброто управление и основните права”, което според наблюдатели е ясен знак, че от Брюксел се дистанцират от РСМ, подсигурявайки възможността официално да отделят двете страни.

Всъщност нещата са съвсем простички - ако промените в основния закон не бъдат приети, РСМ сама ще се отдели от Албания, което ще втвърди и тона от страна на европартньорите ни. Разбира се, както нееднократно сме посочвали, Северна Македония има многобройни и все належащи въпроси за решаване, които въобще не се изчерпват с вписването на българите в Конституцията. Такива са: говорът на омразата, нападенията срещу хора с българско самосъзнанание, непроменените учебници, изкривяването на историята, фалшификациите, откровените лъжи – все тежки въпроси, по които съседката ни упорито мълчи и даже задълбочава все повече.

Пресен пример е делото срещу Любчо Георгиевски, председател на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, който бе обвинен в разпространение на расистки и ксенофобски материали, по-конкректно -  исторически факти, изказвания и материали за Иван Михайлов. Нека припомним и че със специално прието законодателство клубът беше закрит заради името си. Нещо повече, както написа самият Георгиевски, свидетел по делото на обвинението срещу него... е подпалвачът на клуба Ламбе Алабаковски, което е пълна подигравка както с правото, така и с нас. Това е днешната реалност в РСМ...

За безумните им действия, забраняващи на българи да влизат в страната им, също не е необходимо задълбочено да припомняме, защото самата формулировка, дадена от македонското вътрешно министерство, се казва, че срещу недопуснатите на македонска територия лица (бел. авт. Андрей Ковачев, Милен Врабевски, Венцислав Цачев, Ивайло Иванов и Ивайло Колев) няма такава забрана, обаче... „всеки чужденец трябва да изпълнява условията за влизане в РСМ съгласно Закона за чужденци чл. 11". Това е официален отговор, само да припомня...

И е видно, че такова разделение – между Албания и РСМ вече съществува – както от страна на албанските лидери, така и от страна на редица анализатори и политици, които отбелязват безспорния напредък на Тирана. Е, някои дипломатично си мълчат за ситуацията в Скопие, други все още се надяват, че биха могли да окажат влияние на страната ни, по-точно – да я натиснат да отстъпи още и още от договорените отдавна изисквания от наша страна, но истината е, че дори за македонските управници, ситуацията е напълно прозрачна – буквално на крачка са да бъдат върнати в началото на присъединителния си процес. Както преди броени дни съобщиха и от пресцентъра на Министерството на отбраната в Скопие, "Конституционните промени не са във вреда на Северна Македония, а удължаването на дискусията по промените в конституцията е загуба на ценно време, поради което РСМ трябва да ускори процеса на присъединяване към ЕС и възможно най-бързо да го завърши”.

Но истината е, че към този момент отговорът на въпроса има ли воля, има ли политически потенциал, има ли нагласа РСМ да изпълнява всички (подчертавам – всички) договорености с България, е категорично не, от което би трябвало да последва и най-правилното решение от страна на Брюксел – Албания и РСМ почти от самото начало се движат в различни коловози и е крайно време това да бъде официално заявено.

Автор: Виктория Георгиева

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.