След Франция на Макрон,сега Нигер гони и САЩ и американските военни

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sled-franciya-na-makronsega-niger-goni-i-sasht-i-amerikanskite-voenni/129611 SvobodnoSlovo.eu
След Франция на Макрон,сега Нигер гони и САЩ и американските военни

След Франция на Макрон,сега Нигер гони и САЩ и американските военни.
Затова,не се чудете на истериите на загубилия Африка,Макрон.През есента на 2023 г. Франция бе прогонена от Нигер. Процесът приключи до края на декември и нанесе непоправими щети на Макрон и виждаме сега опитите му да се прави на мъж.
Сега,Нигер денонсира и военното споразумение със Съединените щати: американските военни ще бъдат изгонени.

Властите на Нигер обявиха прекратяването на военното споразумение на САЩ, съгласно което американските военни бяха в страната за борба с тероризма. Нигер обясни решението си с нарушаване на дипломатическите протоколи от Вашингтон,съобщи Ройтерс,позовавайки се на представителя на преходното правителство на Нигер Амаду Абдраман. Решението влиза в сила незабавно.

  Нигер взе това решение след посещение в страната на американски служители. Делегацията беше водена от помощник държавния секретар по африканските въпроси Моли Фи и генерал Майкъл Лангли, командир на Африканското командване на САЩ.

Оказа се, че американската делегация не е спазила дипломатическия протокол, а Нигер не е бил информиран за състава на делегацията, датата на нейното пристигане и дневния ред.  
Имаше около 1100 американски войници в Нигер към миналата година, според Ройтерс. Американските военни управляваха две бази, включително база за дронове. Намира се близо до град Агадес в централен Нигер и струва повече от 100 милиона долара.
Географското местоположение на Нигер, относителната военна сила и желанието му да работи със западните страни помогнаха да се превърне в ключов партньор на САЩ в борбата с тероризма, пише списание Foreign Policy.

През 2017 г.Нигер бе важен център, от който САЩ извършват разузнавателни и наблюдателни полети в региона, отбелязва CNN. Те позволяваха на военните да наблюдават   дейността в горещи точки като съседните Мали и Буркина Фасо. 
В края на 2023 г. Западна Африка се отдалечи от Запада и ЕС и се сближи с Русия. Мали, Буркина Фасо и Нигер обявиха засилено сътрудничество в областта на отбраната с Москва.Нигер засили сътрудничеството с Русия и обърна гръб на САЩ и Европа. 
Нигер през 23-та,денонсира споразуменията за сътрудничество в областта на сигурността с европейците и прие руски генерал с големи фанфари. С тази техника управляващите в Нигер копираха своите колеги във властта в Бамако (Мали) и Уагадугу (Буркина Фасо).
Последните френски войници тъкмо напуснаха Нигер, а Абдурахмана Чиани вече се срещна с първите официални лица от Русия. 

На 4 декември, той прие с всички почести заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров. Посещението на член на руското правителство е безпрецедентно събитие, подписан е съответният протокол, но съдържанието му остава класифицирана информация, уточни правителственият съветник.Генерал Юнус-Бек Евкуров се срещна и с министъра на отбраната на Нигер генерал Салиф Моди,смятан за втория най-влиятелен човек в страната.

В същото време Нигер скъса отношенията с един от най-важните си западни партньори. В бележка, изпратена в понеделник до делегацията на Европейския съюз в Ниамей,новата власт разкритикува две споразумения, уреждащи европейската подкрепа за силите за отбрана и сигурност на Нигер. EUCAP Sahel и EUMPM,а военната мисия, създадена там през 2022 г., за да помогне на нигерийските войници да се борят с тероризма,е поканена да опакова багажа си.

В края на ноември властите в Нигер сложиха край на един от основните стълбове на европейското сътрудничество в Африка, като отмениха закон, който наказва незаконния трафик на мигранти.
Нигер прекрати отношенията от Франция, съюзник на сваления Мохамед Базум.Още през август Нигер поиска уволнението на френския посланик Силвен Ите, който остана в страната против волята на страната домакин, а след това поиска изтеглянето на всички 1500 френски войници. В допълнителен ход Нигер и Мали отмениха споразумения, подписани през 60-те и 70-те години на миналия век с Париж, които позволяват на френски лица и компании, опериращи в страните от Сахел, да избягват двойното данъчно облагане-т.е. да не плащат нищо на африканските държави.  

Йордан Халачев

1 Коментара

Чичо

преди 1 месец

И сега какво, местим се в Африка!? Уф, забравих, ние сме натовци насрани! А американските бази у нас са на "НАТО"-уж! А пък си имаме и Тагаренко. Нигер, Нигер, моя любов!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.