СТРАНА МЕЖДУ ДВА СВЯТА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/strana-mezhdu-dva-svyata/7438 SvobodnoSlovo.eu
СТРАНА МЕЖДУ ДВА СВЯТА

У мен все повече натежава усещането, че страната ни е на ръба да изгуби битката за бъдещето си. Разнообразните предизвикателства на съвремието като подострени в Ада моливи все по-категорично очертават ужасяващата картина на нашата неспособност, на липсата ни на емпатия и на онези погубени през последното десетилетие наши качества, разбирания и морални норми, чието отсъствие в момента не ни позволява да функционираме ефективно като общество. През есента на 2021-ва ние не сме нищо повече от тълпа индивидуалисти, която не успява да разчете действителността.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО БОРИСОВ ЛИЧНО Е ВИНОВЕН ЗА НИСКИЯ ПРОЦЕНТ ВАКСИНАЦИЯ?

Защото неговото управление унищожи медийната среда в България. Системната, многогодишна употреба на медиите като инструмент за натиск и очерняне на опоненти доведе до срив — в своята цялост медиите не разполагат с необходимото обществено доверие, за да бъдат разпознати от мнозинството българи като независим и достоверен източник на информация.

В търсене на алтернатива, нацията естествено се обърна към социалните медии, които пък като "източник на информация" у нас имат много по-голяма тежест в сравнение с всички останали държави в ЕС. В публикация от началото на годината "Асоциация на европейските журналисти" отчита, че в България има "прекомерно доверие в социалните медии". По този показател вървим срещу течението, защото в истински развитите държави доверието в социалните медии спада.

Според друго проучване, направено в края на 2020-та по поръчка на фондация "Конрад Аденауер", общо 73% от сънародниците ни се самоопределят като "по-скоро информирани" или "отлично информирани" относно здравната ситуация в България.

Очевидно сериозна част от "по-скоро информираните" и "отлично информираните" българи са получили необходимите им две дози познание от балоните си в интернет, за да вземат идиотското — но според тях аргументирано — решение да не се ваксинират. Когато няма медии, вярваш на "една жена в интернет".

В момента ниският процент ваксинирани е пряк резултат от влошаващата се през отминалите години медийна среда.

КОЛЕКТИВЕН ТЪПАНАРИТЕТ.

Трябва да сме абсолютно наясно, че ние не просто сме далеч от колективен имунитет, А ЧЕ НЯМАМЕ НИКАКЪВ ШАНС ДА ГО ПОСТИГНЕМ. Защото пропагандата срещу ваксинацията по нашия край се получи изключително успешно поради вече споменатото липса на доверие в медиите. Практически е късно тези нагласи да се обърнат с комуникационна кампания, защото бездействието им даде възможност да еволюират до устойчиви нагласи. Санкциите и крутите мерки са неприятни актове, но все повече се оформят като единствените възможни по пътя към колективен имунитет.

ИЗОЛАЦИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, РАЗЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!

България е в обективен риск да изпадне в изолация в рамките на Съюза. Високият брой болни ни обрича на бавно и неясно икономическо възстановяване, а зачестилите случаи на фалшиви сертификати могат в даден момент да поставят под съмнение генералната валидност на българските имунизационни паспорти. Бъдете сигурни, че последствията от това, че продължаваме да не сме ваксинирани като нация, ще се увеличават и ще имат все по-неприятен за нас и за бъдещето ни характер.

Понеже отново идват избори, мислете. И не забравяйте, че когато няма свобода на словото и истински медии, всички сме болни. Буквално.

А пропагандата си върви и не спира, отдалечавайки ни все повече от Европа.

Мартин Димитров

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.