ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ЛИ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/turisticheska-destinaciya-li/134647 SvobodnoSlovo.eu
ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ЛИ?

Може да бъде изображение с текстово съобщение

ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ЛИ?

България – страна на туризма!

Тинтири-минтири, както казваше един бивш премиер.

Дъщеря ми, когато си идва от Лондон у нас, често пъти води свои приятели да им покаже България.

Този път беше само за три дни – от петък вечерта до днес (вторник) сутринта.

Равносметката: Националният исторически музей не работеше в неделя.

Защо?

- Неизвестно.

Нито имаше предварително съобщение на сайта, нито дори на касата на музея в резиденция „Бояна”. Досега това се е случвало на няколко пъти при нейни посещения у нас.

Пожелаха да се качат на Витоша. С лифт. Но както знаете, нито един лифт вече не работи.

Античният театър в Пловдив беше затворен за посещения в понеделник след 12 часа. Но за разлика от София поне имаше съобщение на сайта.

Етнографският музей там също не работеше. „Мероприятие” е съобщението. Половината от възрожденските къщи бяха затворени за посещения.

За капак общото впечатление като цяло е, че Старият град е цялостно занемарен и атмосферата му, така да се каже, е тежко замърсена.

И според мен е така. Вече ме хваща яд за онова, което направих при комунизма.

Тогава написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не са спазени (и успях да го публикувам в централния партиен вестник с голяма снимка от митинга на Централния площад, на който държавният и партиен вожд е обещавал). Скандалът освен за мен обаче имаше и последствия за града.

В резултат на публикацията например в областта на културата Пловдив получи своята сграда на театъра, цялостно се възроди и реставрира Старият град, забрани се каквото и да е строителство, несъобразено с възрожденската атмосфера в този архитектурен резерват, интензифицираха се разкопките на Епископската базилика, разкрита беше Малката базилика, Античният театър беше открит за посещения и се превърна в сцена за постановки и др.

В Долината на розите възможността турист да участва в розобер е илюзорна, а да го види на живо - само по време на Празника на розата (сега са дните 1 и 2 юни). Но все пак розоберът не трае само 2 дни. Тази година например прибирането на розите започна от началото на месеца и реално кампанията привърши някъде на 26-27 май.

Туризмът не е само хотели, заведения, дискотеки, пясък. Темата за тяхното качество у нас е достатъчно дискутирана, за да я дъвчем наново.

КЪДЕ СМЕ В ТУРИСТИЧЕСКИЯ ИНДЕКС

Какво е туризма, се вижда от индекса за пътуванията и туризма на Световния икономически форум, който беше публикуван днес.

България е класирана на 40-то място в света от 119 държави. Бях потресен от жалките оценки за природните и историческо-културни дадености на България (а и не само за нашата страна). Обяснението е дадено в методологията на индекса „до известна степен тези колони отразяват как се насърчават природните, културните, историческите ресурси, а не реално съществуващото наследство на дадена страна в тези области.” И затова една скромна по такива ресурси Дания е сложила чрез насърчаването в джоба си балканските държави.

А какво е насърчаването у нас, го прочетохте в горните редове. Например колко от вас знаят, че единствената горичка от секвои в Европа е у нас - в Сандански? Колко от вас знаят, че градският парк там е вторият по големина в страната (след Варненската морска градина) и че в него има дори гинко билоба. А иначе в София си имаме ботанически парк и развъдник (до Околовръстното), но те не са за посетители и туристи.

Колко от вас знаят, че в ботаническата градина в Балчик с колекцията от кактуси и сукуленти е сред най-богатите в Европа (втора в Европа след тази в Монако и съдържа около 4 000 вида, може и да са повече)

Обаче нейният пазител и творец Галин Радков, който в тази област го признават и уважават като първостепенен специалист в света, през 2018 безпощадно беше дисциплинарно уволнен - незаконно, щом повдигна проблемът за далаверите с тази градина. Години бяха необходими, за да бъде възстановен на работа. (моя бел.: след уволнението резиденция Евсиноград временно го взе на работа, за да създаде и там колекция за управляващите, които иначе не си помръднаха и пръста за него и плода на неговия труд) Маса усилия бяха необходими, вкл. и в задкулисията на съда, за да бъде защитен този човек и уникалната колекция, която без него щеше да погине.

И т.н., и т.н.

Класирането за туризъм в индекса в първата десетка по ред е: САЩ, Испания, Япония, Франция, Австралия, Германия, Великобритания, Китай, Италия, Швейцария.

Ето и някои констатации от доклада за индекса!

(цитати)

„От 30-те най-добри резултати по TTDI през 2024 г. 26 са с високи доходи, 19 са базирани в Европа, седем са в Азиатско-тихоокеанския регион, трима са в Америка и един е в региона на Близкия изток и Северна Африка (MENA). Най-високо класираните икономики в изданието TTDI за 2024 г. са тези на Съединените щати, Испания, Япония, Франция, Австралия, Германия, Обединеното кралство, Китай, Италия и Швейцария. Благодарение на типичните предимства, вариращи от благоприятна бизнес среда и отворени политики за пътуване до добре развита транспортна, туристическа и ИКТ инфраструктура и природни, културни и неразвлекателни атракции, 30-те най-добри TTDI носители на резултати представляват над 75% от БВП на T&T индустрията през 2022 г. и 70% от растежа на БВП между 2020 г. и 2022 г.”

„Особено природните и културните активи предлагат на развиващите се икономики възможност за водено от туризма икономическо развитие . Разпределението на природните и културните ресурси е по-слабо свързано с нивото на доходите в страната, отколкото други фактори, затова много развиващи се икономики със силно портфолио от природни и културни ресурси са в състояние да създадат процъфтяващи туристически сектори”.

И една моя бележка, която няма да видите никъде по каквито и да е индекси и анализи. Над половината от приходите в световния туризъм идват от хората с доходи над 150 000 долара годишно. Но за да си харчат парите в твоята държава, се иска нещо съвсем различно от онова, което е България.

Мутренската ориентация към алкохолен и наркотуризъм, към най-примитивно (и относително евтино пребиваване у нас за чужденците) беше гибелна за бранша и това вече отчетливо се вижда в България. .

*** бележка: в София бих откроил само две заведения, които защитават изцяло реномето цени/качество за услугата, която предлагат на туристите. Едното наистина е скъпо, но си заслужава всяка стотинка – ресторант „Николас” до градинката на ул. „Солунска”. Другото е по-народно, но също е уникално - „Воденицата” на Витоша. В Пловдив – нито едно. По Черноморието ни не идват скъпарски туристи и затова няма да правя класации.

Григор Лилов

11 Коментара

ввввиви

1 month before

Музеите работят в събота и неделя, и почиват в понеделник. Това би трябвало да се знае предварително, а не да се критикува необосновано. НИВ беше отворен през всичките празнични дни и явно сега компенсират с почивен ден служителите. Пловдив е красив град, посещаван от хиляди чужди туристи. На който не му харесва, си е негова работа...

Коментирай

Геле

1 month before

ВВВВИВИ минавал ли си Калотина за повече от седмица ?

Коментирай

ввввиви

1 month before

Геле, представи си, че не само Калотина съм минавал за много повече от седмица.Просто не харесвам нихилистите.

Коментирай

Киро дървото

1 month before

Секвои има и във Вършец!

Коментирай

Киро

1 month before

Секвоите във Вършец са по-стари и известни.

Коментирай

Бля, бля

1 month before

Еее българофобе ама знаеш ли пет пари не давам за дъщеря ти, която дошла от Лондон . Ами моята дъщеря си е в България и я дала на държавата 2 бългърчета и синът ми е в България и не необходимо да водят нЕкой си да им показват България. Щерка ти при такъв родолюбец баща да си беше стояла в България.

Коментирай

Николай Стоименов

1 month before

Да ама имаме банани без опашка

Коментирай

Николай Стоименов

1 month before

Да ама имаме банани без опашка

Коментирай

Николай Стоименов

1 month before

Да ама имаме банани без опашка

Коментирай

Млечин

1 month before

Прочутият Възрожденски Пловдив всъщност е гръцката и арменската махали,които наш'те тихомълком пробутват за български...Дъщеря ми,която си живее тук,посрещна млад архитект от Барселона,който след час прекаран в софийския център,поискал да пробва нашата бира.....Какво да им показваме?Гръцки манастири,псевдовиенски сгради,мърляво море.Който познава плажовете,да кажем,на Валенсия,просто си мълчи.

Коментирай

Габдулла

1 month before

Истина е, че за музеи и старинни обекти се мисли като за кебапчийница. Не може ЦИМ да има почивен ден. Ако искаш жена ти да не кръшка, не можеш да даваш почивен ден. Хотелиерството ни криминално. Храната боклук. Морето унищожено от бетон....ЗА какво някой да идва?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.