ВРЕМЕ Е ЗА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/vreme-e-za-lichna-otgovornost/7680 SvobodnoSlovo.eu
ВРЕМЕ Е ЗА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ

Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'георги харизанов окончателно осъди прокуратурата за 11 000 лева LEXNEWS съдът му отказа по-голямо обезщетение зapagu предишно осъждане 23 септември 2021 8:45 1259 20 f in герб TERG* герб** TERб герб* герб*'

Че държавата прави грешки, е ясно на всички. Разбира се, чрез чиновници, магистрати и политици. Които смело и безотговорно постановяват незаконни актове с чистото съзнание, че дори да ги отменят, щетите ще се плащат от всички нас, а не от тях.

Всички знаем гафовете. И всички ние безропотно мълчим, когато от нашите пари от данъци, плащат на жертвите. Докато извършителите спокойно се смеят и продължават да грешат. Спомняте си четените от Цветанов пред Народното събрание СРС-та за лекарите от Велико Търново, нали? Лекарите осъдиха България, а Цветанов направи нов политически проект. Отговорност няма. Няма и да има.

Днес разбирам, че след 12 години прокурорски мъки, прокуратурата е прекратила разследването срещу Емилия Масларова. Отново вреди, плащани от нас. А светлото ангелче в бял костюм Харизанов пък е осъдил прокуратурата на 11 000 лева за незаконно обвинение. Примерите са стотици, а обезщетенията - за милиони левове и евро.

Законът за отговорността на държавата и общините за вреди предвижда и регресна отговорност от виновните длъжностни лица. Много хубаво изглежда написано, но аз такова чудо на практика не съм видяла. Особено когато извършителят е на висок държавен пост. Няма дори обществено порицание например, за да знаем заради кого от държавния бюджет, вместо за здравеопазване и образование, се дават пари, за да се покриват щети от грешки на калинки и корумпирани служители и политици.

По този закон например политиците не могат да бъдат подведени дори под такава отговорност. В резултат - всички си правят каквото искат, издават незаконни актове, повдигат незаконни обвинения, незаконни арести и обиски, а ние им плащаме сметката.

И е крайно време този, който е сгрешил, задължително да плаща сметката. И задължително да се търси регресна отговорност от него. Не сме толкова богата държава, че да плащаме грешките на некадърници и корумпета. Има по-важни неща!

Българските чиновници, политици и магистрати се държат в много случаи арогантно и противозаконно, погазват граждански права, нарушават закона. Защото знаят, че наказание за тях няма. И е време това да бъде променено. Защото няма върховенство на закона, ако няма справедливост и възмездие!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.