Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/arheolozi-razkrivat-detayli-okolo-grada-na-martvite-na-perperikon/24540 SvobodnoSlovo.eu
Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

Най-големите археологически открития, направени през този сезон в Перперикон, са разкриването на "Градът на мъртвите" и големият площад. Това коментира ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Миналата година бяха открити над двадесет гроба около базиликата в Перперикон, а през настоящата - разкритите гробове са над 130. Проф. Овчаров обясни, че гробовете в некропола са по християнски обичай - изток/запад като са оградени и покрити с каменни плочи. Почти всички са във вид на саркофази.

Погребението в некропол е било изключително престижно, заяви проф. Овчаров и уточни, че местата в близост до храмовете са много ценни и са стрували скъпо. В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора. Доказателство за това са откритите лични накити - пръстени, гривни, обеци, обясни археологът. Проф. Овчаров съобщи, че всички тези накити са от 12-14 век. Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, свързана с Благовещение. Всички фигурки са от бронз.

Археологът каза, че гробовете в "Градът на мъртвите" са семейни, като има и два гроба с надгробия, които са с изображения. Намирането на надгробия от този период е рядко, тъй като от тази епоха гробовете са били слабо маркирани на повърхността или изобщо е липсвала маркировка.

Той съобщи, че през тази година археолозите са открили също на Перперикон ценни монети, керамика и много рядка фигурка на птица, която е била част от брошка. За големия площад в Перперикон ще се знае повече след приключването на настоящия археологически сезон след десетина дни.

Това е 18-ото поредно лято от мащабното разкриване на Перперикон, каза проф. Николай Овчаров.

Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.