Бачковският манастир - най-посещаваната емблема на християнската история в България

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/bachkovskiyat-manastir-nay-poseshtavanata-emblema-na-hristiyanskata-istoriya-v-balgariya/24666 SvobodnoSlovo.eu
Бачковският манастир - най-посещаваната емблема на християнската история в България

Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в България. Това каза Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм“ в Асеновград. По думите му Бачковската обител е по-посещавана дори от Рилския манастир, като причина за засиления интерес на туристите и богомолците е благоприятното му местоположение и лесния достъп до него. „Бачковският манастир е част от 100-те национални туристически обекти на България, което го прави още по-разпознаваем и по-желан като дестинация от различни туристи“, посочи експертът пред "Фокус".

Ивайло Мирчев разказа, че манастирът е един от най-старите запазени не само в България, а и на Балканския полуостров, датиращ от 1083 година, когато двамата грузински братя Григорий и Абасий Бакуриани го построяват. „Той първоначално е бил населен изцяло с монаси грузинци, като само човекът, отговарящ за кореспонденцията с Константинопол, е бил грък. Бачковският манастир представлява симбиоза от средновековна и възрожденска архитектура. В него се намират освен Костницата, която е сграда, датираща още от самото му построяване в края на 11-ти век, но и църквата „Св. Архангели“ от ранното Средновековие. В последствие през 1604 година е построена съборната църква на мястото на старата Бакурианова църква. Съборната църква сравнително добре повтаря оригиналния храм. Тук се намира и построения през 1836 година храм „Св. Никола“, каза още експертът в ОП „Туризъм“ в Асеновград. По думите на Ивайло Мирчев, духовният живот в Бачковския манастир не е спирал дори по време на Османското владичество. „Винаги тук е имало голям брой монаси и поклонници. Никога манастирът не е преставал да бъде важно духовно средище в нашите земи“, подчерта той. Мирчев посочи, че в манастира се пази чудотворна икона, позната на богомолците от цяла България с много чудеса. „Според дарителски надпис, тя е донесена тук от двама грузински поклонници – Атанасий и Окропир, през 1311 година. Смята се, че тя е копие на чудотворната икона на Св. Богородица, която е рисувана лично от ръката на св. апостол евангелист Лука. Според преданието, той е нарисувал от натура пет икони на Божията майка. Във връзка с голямата почит към чудотворната икона е утвърдено литийно шествие до местността „Клувията“, намираща се над Бачковския манастир, в полите на резерват „Червената стена“. Шествието датира от 17 век и вече четири века не спира да се случва на втория ден след Великден и да води тук хиляди поклонници от цяла България“, добави Ивайло Мирчев.

Резултат с изображение за Бачковският манастир

actualno.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.