Българската връзка в Pandora Papers: Сръбски министър с имоти за милиони по Черноморието

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/balgarskata-vrazka-v-pandora-papers-srabski-ministar-s-imoti-za-milioni-po-chernomorieto/7503 SvobodnoSlovo.eu
Българската връзка в Pandora Papers: Сръбски министър с имоти за милиони по Черноморието

Министър, близък до сръбския президент Владимир Вучич изплува в най-мащабното журналистическо разследване Pandora Papers - цунами от информация за офшорните сметки на хората, разполагащи с власт. Напълно очаквано - някъде там, между информацията изплува и България. Оказа се, че същият този министър може да се похвали с имоти за милиони у нас.

2.94 терабайта информация за офшорните тайни на световния елит станаха обществено достояние днес. Става дума за хора, които използват данъчния рай, за да си купуват скъпи имоти и да крият големи активи. Сред тях са над 330 политически фигури и 130 милиардера, обявени от сп. “Форбс”, знаменитости, измамници, дилъри на наркотици, членове на кралски фамилии и лидери на религиозни групировки по света.

Pandora Papers е най-мащабното журналистическо разследване правено някога. Плод е на огромен труд, а в него участват над 600 журналисти от 150 медии в 117 държави.

Българската следа 

Синиша Мали е министър на финансите в съседна Сърбия.  Работи като консултант за компания Deloitte, а през 2001 г. влиза в политиката. Участва активно в Приватизацията в Сърбия в периода, когато страната преминава към демокрацията. През 2013 г. става съветник по икономическите въпроси в правителството. Следващата година е избран за кмет на Белград и изпълнява тази длъжност до 2018 г., когато става финансов министър.

Още през 2015 г. сръбски разследващи журналисти, заедно с Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкриват, че Синиша Мали е използвал две офшорни компании, за да си купи апартаменти на стойност 6.1 милиона долара по българското черноморие.  Maли e ĸyпил 24 лyĸcoзни aпapтaмeнтa в бългapcĸия чepнoмopcĸи ĸypopт "Cв. Hиĸoлa". Сръбският финансов министър отрече и определи публикациите като лъжливи. Призна за покупката на едно единствено жилище, регистрирано на негово име.

През 2011 г. обаче според разкритията в Pandora Papers Мали създал две офшорни компании на територията на Британските вирджински острови и използвал тъкмо тези компании за покупката на скъпите имоти.

През юли 2011 г. става собственик на дялове в Etham Invest & Finance Corp., която пък има дялове в Erul 11 ЕООД - компания, която предлага вили и къщи на българското черноморие. Месец по-късно Мали създал и станал акционер в Brigham Holding and Finance Inc. - компания, която държи дялове в друга българска фирма - Erma 11 ЕООД. През август 2014 г. Мали прехвърля дяловете си в Brigham Holding and Finance Inc. на български адвокат.

Сръбският финансов министър отказва коментар.

Справка на ФрогНюз в Търговския регистър показва, че към 12 ноември 2020 г. като управител е било вписано лице на име Димитър Йорданов. Erma 11 ЕООД се управлява от същото лице. Едноличен собственик на капитала и на двете фирми е Brigham Holding and Finance Inc.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.