ДИРЕКТОРИТЕ НА БНТ, БНР, НАРОДНИЯ ТЕАТЪР И ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗЯВЕНИ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕДНОДНЕВКИ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/direktorite-na-bnt-bnr-narodniya-teatar-i-vsichki-nacionalni-kulturni-instituti-tryabva-da-badat-izyaveni-balgarski-intelektualci-a-ne-politicheski-ednodnevki/44188 SvobodnoSlovo.eu
ДИРЕКТОРИТЕ НА БНТ, БНР, НАРОДНИЯ ТЕАТЪР И ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗЯВЕНИ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕДНОДНЕВКИ
Толкова пъти съм писала по този въпрос, толкова пъти съм удряла гонга за обществено внимание към този капитално важен проблем, че сега ще го изрека само тезисно:
 
Директорите на националните културни институти трябва да бъдат изявени интелектуалци, с доказан и всенародно признат културен принос, а не политически еднодневки, не ибрици, не партийни послушковци, не креатури на ДС и на сороските НПО-та. Такива личности трябва да бъдат и директорите на българските културни институти и центрове в чужбина.
 
Директорът на БНТ не трябва да бъде "избиран" от СЕМ. Не може ръководител с такова колосално национално влияние да бъде "избиран" от кръг никому неизвестни, или известни само като политически хрантутници, шушумиги. Кои са Бетина Жотева или Соня Момчилова - какъв е техният културен и обществен актив? С какво творческо дело са известни? Ясно е, че такъв клиентелистки кръг ще избере за директор на БНТ "някой" на своето или дори на по-ниско равнище. И просто ще "легитимира" с гласуването си лицето, посочено от чуждо посолство и компрадорските партийни върхушки.
 
СЕМ е туморен орган, вреден за политическата и културна еманципация на България, отдавна доказал несъстоятелността си. Понастоящем той е хранилка за госпожи със съмнителна обществена репутация и образованост. И е крайно време да бъде разформирован.  
 
Директорите на БНТ, НБКМ, Националния Исторически музей, Народния театър и Народната опера не трябва да се "избират" от някакви си комисийки, състоящи се от партийни нахлебници, невзрачни чиновници и случайници. Те трябва да бъдат назначавани пряко от министъра на културата. И тук с цялата си тежест се явява въпросът каква личност трябва да бъде министърът на културата. На първо място най-сетне трябва да осъзнаем, че той е най-важното лице в едно правителство - след министър-председателя. Че грижата за националната култура е първостепенна грижа за опазването на държавността. Неслучайно духовната и материалната култура се припокриват с понятието "цивилизация" и те са критерият, по който е оценяван приносът на една нация в историческото наследство на света - а не политическите акробатики, от които и помен не остава. Културата е основният фактор, който съхранява една нация от гибел. Министърът на културата следователно трябва да бъде хуманитарист от висша класа, потомствен интелектуалец, с признат творчески актив, широк кръгозор и чиста биография. Познат на творческите кръгове и радващ се на авторитет пред тях. Непоклатим родолюбец. Погрешно е за министър на културата бъде избиран актьор. Моите уважения към актьорската гилдия, но актьорите не получават достатъчно широка образованост и нямат обща визия за културните процеси, нито познанства в различните културни среди. 
 
Отдавна настоявам, че първото дело - грандиозно, животоспасително и нетърпящо никакво отлагане - на културния министър, трябва да бъде описването на българското културно- историческо наследство. Досега то не е описано - напълно умишлено, според мен. Описването на културно-историческото ни наследство е първата стъпка към съхраняването му от грабеж, разхищение, подмяна, фалшификация и нечисти чужди претенции към него. Ако то бе описано в трите десетилетия на "демократичен преход" (а всъщност на разгром на нашата държавност и култура ) - щяха навреме да бъдат парирани културно-историческите претенции на Северна Македония. Българската държава щеше да реагира по далеч по-адекватен начин.
 
Повтарям - фигурата на културния министър е от изключителна важност в държавното управление - без значение дали кабинетът е служебен или редовен. Фактът, че на това кресло седна Наско, е знак за тоталното падение на държавата ни. Това падение ще остане в историческите анали. По-ниско наистина не сме сривали. Мога да го сравня само с интронизацията на маймуна, хваната в джунглата. С поставянето на царска корона върху кратуната на шебек. Само този срам е достатъчен, за да бъде забранена ПП. И лица като Киро и Асен да бъдат завинаги прогонени от България, барабар с шебека Наско.
 
Но "насковизацията" на българската култура продължава и след "Наско" ( поставям кавички на името, защото визирам не само лицето - ако това изобщо е лице - а явлението ). Едни от белезите на насковизацията подир "Наско", са филмите "Ботев" и "Войната на буквите", финансирани и излъчени от БНТ, срещу които се вдигна цялата българска общественост. Това надигане срещу окарикатуряването на личностите, символизиращи българската нация, ме радва - то означава, че народът ни се събужда!
 
Чуват се гласове, че отделно министерство на културата е ненужно и то трябва да се слее с министерството на образованието - както е било преди Девети септември. Смятам, че тези мнения са резонни. Ако се слеят двете структури, ще се спестят много средства и държавната администрация ще се освободи от множество ненужни и вредни чиновничета. В такъв случай изказаните в горните редове препоръки към личността на културния министър трябва да се отнесат към критериите за избор на просветен министър.
 
Мерило за просветен министър, управляващ слетите в едно министерства на образованието и културата, би трябвало да бъде енциклопедичната личност на професор Иван Шишманов.
 
С печалния опит, който вече натрупахме, трябва да е ясно, че завършилите ( или уж завършилите ) американски университети не бива да се допускат до висши държавни и отговорни длъжности - те са обучавани да бъдат българопродавци.
 
Както писах и преди - пагубно е начело на държавата като министър- председател да застава икономист. Качеството на съвременното икономическо образование и личните качества на тези хора, не им дават възможност за перспективно и мащабно мислене. Те не са визионери, а чиновници или дребни политикани с огромна стръв за собствено обогатяване, осчетоводяващи лични и котерийни грабежи. Отново настоявам, че на върха на държавната пирамида трябва да стои хуманитарист - както винаги е било в миналото.
 
Нарочно употребявам толкова често словото "трябва" - не защото преувеличавам значението на собствената си персона - а защото летим към гибел и "трябва" да се вземат незабавни, императивни  мерки за спасяване на Отечеството. А такива мерки могат да се осъществят само от ярки представители на българската национална интелигенция - съзнателно маргинализирана и недопускана до управлението на страната в продължение на 33 години. 
 
Възкресението на националната култура е това, с което трябва да се започне.
 
Милена Върбанова

7 Коментара

Босилсковски

преди 1 година

Невероятно права сте, г-жо Върбанова. За съжаление България е колониална територия и не се допускат отклонения от заповедите на метрополията. Ако хората осъзваят каква сила биха могли да бъдат, ще излязат за половин час от уютните си хралупи и ще гласуват за единствената българофилска партия - Възраждане. Въпросите за образованието на младите, съхраняване на историческото ни наследство, прекратяване на фалшификациите на историята ни, закон за употребата на българския език, защита на българските творци и много други идеи, се чуват само от Възраждане. А и партията се ръководи от изключително ерудиран политик, с историческо образование. Аз виждам бъдещето на България само в бъдещето на тази партия.

Коментирай

до гостуващия

преди 1 година

Като пишеш с главни букви, смяташ ли, че ставаш по-убедителен? Изтропкал си купчина вонящи лъжи, но вече малко са тези, които ще се подведат. Хайде, дай фактите, с които да подкрепиш твърденията си. Ама на куково лято. Винаги се радвам да срещна провокатор, който с нелепите си писания предизвиква отвращение и вместо да навреди, той всъщност агитира за Възраждане, ха-ха.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.