Докога ще "черпим" на пътя?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/dokoga-shte-cherpim-na-patya/22570 SvobodnoSlovo.eu
Докога ще "черпим" на пътя?

Любителски клип, който уличава в корупция полицай от КАТ, стана едно от най-споделяните видеа в социалните мрежи. То предизвика ответна вълна от негодувание и съответните органи да реагират.

Кадрите са заснети на столичен булевард. Шофьорът е спрял неправилно, полицаят го санкционира за по-малкото нарушение, защото се оказва, че автомобилът не е минал технически преглед. Срещу „услугата” настоява да бъде „почерпен”.

„Кадрите показват, че проблемът с корупцията е системен. През 2014 г. след подобен клип бяха взети много сериозни мерки от страна на правителството. Беше взето решение нито един пътен полицай да не може да извършва проверка без условията на видеозаснемане. Решението беше взето спонтанно и емоционално от политиците, но не беше обезпечено технически. Предоставихме доклад през 2015-а, че тази мярка ще доведе до увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. През 2016 г. видяхме, че са загинали над 200 души повече след въвеждането на тази мярка”, коментира в „Събуди се” Богдан Милчев от Институт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ.

По думите му контролът се е занижил с 50% и в момента „берем плодовете от това”. Милчев е на мнение, че този проблем трябва да се реши не от политиците, а от експертите.

„Средата, в която функционира пътната безопасност, е силно токсична. Има страхотен корупционен натиск върху нея. Именно затова трябва да се промени средата. Решението за това е контрол извън системата. Държавната администрация обаче се съпротивлява, защото не е свикнала на това. Една от основните задачи на института, който създадохме в началото на годината, е именно тази”, обясни Богдан Милчев.

Той е на мнение, че корупцията в сферата на МВР има пряко отношение към пътната безопасност.

„Тя е на това дередже, защото и корупцията помага да е така. Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност и го доказват анализите ни”, допълни бившият шеф на КАТ

Докога ще "черпим" на пътя?

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.