„Г-7“ нахрани световните медии

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/g-7-nahrani-svetovnite-medii/135810 SvobodnoSlovo.eu
„Г-7“ нахрани световните медии

Ядене и пиене на корем за 1500 журналисти, тоалетни на всеки ъгъл в пресцентъра

Новините от форума на световните лидери прецеждат по телевизора дежурни говорители

Половината от огромния пресцентър е за американски тв компании, които плюят по Италия

Спонсори убиват глада за новини на акредитираните кореспонденти с моцарела и сладкиши

Призовавайки политиците да нахранят журналистите, ако искат да е мирлик около тях, Хубавото Наде от зората на българската демокрация въобще не искаше да каже, че вместо новини, на пишещото братство трябва да му бъде дадена качествена кльопачка. Не, просто лъчезарната госпожа на някогашното СДС се бе изцепила в смисъл нахранете добре гладните журналисти, за да не интерпретират срещу нас всичко онова, което генерираме като вести или което е в помислите ни. А трийсетина години по-късно, в Южната италианска област Пуля, организаторите на Петдесетата среща на високо равнище на лидерите на седемте най-развити западни страни реализират тежко обогатена кавър-версия на Михайлова в отношението си към световното репортерско войнство.

Въпросните организатори на „Г-7“ в лицето на италианското правителство направо обезсмилиха журналистическата професия, „отцепвайки“ над 1500 пратеници на вестници, радиа и телевизии на 60 км разстояние от мястото на събитието и лишавайки ги от свежа информация. В замяна на възможността да добиват новини от първа ръка те им осигуриха ядене и пиене на корем 24 часа в денонощието, плюс тоалетни на всеки ъгъл в пресцентъра с по двама-трима чистачи за всяка. Като за онова, което се случва с лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония в намиращото се далеч на Юг баровско курортно селище Борго Игнация съобщаваха по телевизора или чрез радиоканали нефелни говорители и коментатори.

А те най-често четяха или преразказваха шаблонни информационни сводки, писани сякаш преди месеци с многоточия за нанасяне на някоя подробност от последния момент. И давайки си сметка, че за работата му ще се погрижат тези информационни шерпи на форума, пишещото братство се отдаде на ядене и пиене, плюс обиколки за докопване на подаръчета и лакомства от десетината спонсорски щанда. Сред които се отличаваше този на иначе прексрасните италиански автомобили „Мазерати“, които обаче простосмъртен журналист едва ли някога може да си купи с едната заплата и някой и друг хонорар, та даже да му се е случило да отразява „Г-7“.

Няма майтап – за хапване и пийване става веднага дума, щом прекрачиш прага на пресцентъра, помесетн в новата селскостопанска палата на панаирното градче на Бари. Преодолявайки успешно полицейския контрол като на летище, щеш не щеш се озоваваш пред бял плот с няколко усмихнати момичета и момчета, които те даряват с раничка за компютър с емблемата на сбирката.

Ама когато ги попиташ ще има ли нещо като брифинги или заключителна пресконференция на участниците във форума, вдигат безпомощно рамене. И бързат да те подканят към „The catering area“ вляво, а щом им кажеш, че в страната на Данте обичаш да слушаш и говориш на неговия език, ти уточняват троснато: „Ресторанта и кафенетата са зад ъгъла, ама ние и на италиански вече казваме само „кетеринг“!“ Пред симпатягите пък е разпръснато свръхлуксозно списание за „Г-7“, за да си го вземеш все за тебе, но и то е на английски и когато поискаш да узнаеш дали изданието е отпечатано на италиански или на някакъв друг европейски език, краткият отговор е „Не!“ По-късно, когато след задължитеното уважение на „кетеринг - зоната“ чрез закуска с кроасани, сладки, кафе и превъзходен фреш от портокал обиколиш просторния пресцентър, се досещаш защо английският е на особена почит – зад дългите работни маси с маслинови дървета между тях и „мегдана“ с огромни възглавници-дюшеци в центъра за почивка на страдащите от часовите разлики, започва „Районът Америка“.

Ами половината пресцентър е зает от студия и репортажни пространства на американски тв-компании, които, като например CNN, въобще не се колебаят да плюят по Италия, по Пуля, по организацията на срещата. Очертавайки единствено с щедри усмивки ролята на Америка и на Джо Байдън за спасяването на затъналия в бакии съвременен свят, още повече, че единствените журналисти, допуснати в Борго Игнация са личните репортери на американския президент, плюс тези на няколко големи италиански и европейски телевизии.

trud.bg

3 Коментара

nene

4 months before

Няма лошо, само дано са сметнали предварително въглеродния отпечатък.

Коментирай

Иван

4 months before

Е, права беше Надка Гражната навремето: Нахранете журналистите!

Коментирай

Лошо ми е

4 months before

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.